Nalewka ze śliwek, czyli rozgrzej się... nie tylko herbatką
Nalewka ze śliwek, czyli rozgrzej się... nie tylko herbatką
SKŁADNIKI:
- kilogram dojrzałych i słodkich śliwek(najlepsze są węgierki)
- pół litra spirytusu
- pół litra wódki
- 300g cukru
WYKONANIE:
Śliwki przeciąć na pół, ale pestki zostawić bo mają najwięcej aromatu. Włożyć je w dużym słoju. Zasypać cukrem i odstawić na 24-48h, aż puszczą sok. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem. Po tym czasie owoce zalać alkoholami i pozostawić minimum 2-3 miesiące w chłodnym miejscu. Po tym czasie odcedzić owoce przez gazę a nalewkę rozlać do butelek. Pamiętajmy, że jak przystało na nalewkę im dłużej stoi tym jest lepsza.
Wskazówka:
Nie wyrzucajcie owoców z nalewki! Posiekajcie je drobno, zasypcie cukrem i przesmażcie. Będą z tego świetne powidła do przełożenia piernika.
Tymczasem możecie je zamrozić albo zapasteryzować ok. 10-15 minut.
Tymczasem możecie je zamrozić albo zapasteryzować ok. 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz