×

Sernik kajmakowy na korzennym spodzie jako zapowiedź nadchodzących świąt


Szkoda, że nie czujecie tego zapachu, niesamowicie korzenny rozniósł się po całym domu i pachnie, pachnie, tak cudownie pachnie... A to serniczek jako zapowiedź zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Przepyszny, kajmakowy i dodatkowo oblany polewą z dodatkiem masy kajmakowej oraz posypany orzeszkami. Każdy go pokocha... tak jak moja rodzinka😉


Sernik kajmakowy na korzennym spodzie


  KORZENNY SPÓD:  
  • 250 g herbatników, połamanych na kawałki
  • 1 czubata łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
  • 80 g masła, pokrojonego na kawałki




  MASA SEROWA:  
  • 100 g cukru pudru
  • 70 g masła, miękkiego pokrojonego na kawałki
  • 800 g twarogu sernikowego z wiaderka 
  • 300 g masy kajmakowej podzielonej na kawałki 
  • 4 jajka 
  • 20 g mąki pszennej 
  • 1 opak. cukru waniliowego



  POLEWA KAJMAKOWA:  
  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
  • 250 g masy kajmakowej, podzielonej na kawałki 
  • 20 g mleka 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)



   WYKONANIE:   

Korzenny spód: Piekarnik rozgrzać do temp. 170°C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm (mierzymy ją od środka, bez brzegów), spód wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz. Herbatniki zblendować na konsystencję sypkiego piasku. Masło rozpuścić w małym garnku lub w mikrofalówce i ostudzić. Wymieszać oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto o konsystencji mokrego piasku. Wylepić nimi spód blaszki i brzegi na wysokość ok. 2 - 3 cm. Mocno uklepać, odstawić do lodówki na ok. 10-15 min.
Masa serowa: W misie miksera umieścić masło, twaróg, kajmak, jajka, mąkę, cukier  puder i cukier waniliowy. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, za pomocą kopystki delikatnie wyrównać powierzchnię. Piec 65-75 min (170°C) na drugim od dołu poziomie piekarnika. Upieczony sernik odstawić do ostudzenia na min. 2 godz., następnie wstawić do lodówki do stężenia na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc). 
Polewa kajmakowa:  Zmielić orzechy, ale tak aby nie były zmielone całkowicie na pył. Do garnka włożyć kajmak, dodać mleko i ekstrakt z wanilii, podgrzewać 3 min. Powstałą polewą polać sernik. Posypać udekorowany przygotowanymi wcześniej orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger