×

Colesław z czerwonej kapusty



Colesław z czerwonej kapusty

To jedna z naszych ulubionych surówek



  SKŁADNIKI:  
  • 75 - 100 g majonezu lub 75 - 100 g jogurtu greckiego albo zmieszaj oba
  • 1 łyżeczka musztardy lub 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 
  • 1 łyżeczka cukru lub 1 łyżeczka miodu
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 400 g czerwonej kapusty bez twardych części
  • 100 g marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 100 g jabłka bez gniazd nasiennych



   WYKONANIE:   

Kapustę i cebulę cienko poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz ją zetrzeć także na drobnych oczkach, jak wolisz. Ja osobiście wolę startą na mniejszych oczkach. Jabłko obierz, pozbaw je gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko wymieszaj z warzywami. Do niedużej miseczki dodaj majonez albo jogurt (możesz też zmieszać oba). Dokładnie wymieszaj z musztardą (lub tartym chrzanem), sokiem z cytryny oraz cukrem (lub miodem), solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polej przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj.  Odstaw na 30 minut, by smaki dobrze się połączyły.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger