Colesław z czerwonej kapusty
Colesław z czerwonej kapusty
To jedna z naszych ulubionych surówek
SKŁADNIKI:
- 75 - 100 g majonezu lub 75 - 100 g jogurtu greckiego albo zmieszaj oba
- 1 łyżeczka musztardy lub 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru lub 1 łyżeczka miodu
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
- 400 g czerwonej kapusty bez twardych części
- 100 g marchewki
- 1 średnia cebula
- 100 g jabłka bez gniazd nasiennych
WYKONANIE:
Kapustę i cebulę cienko poszatkuj, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz ją zetrzeć także na drobnych oczkach, jak wolisz. Ja osobiście wolę startą na mniejszych oczkach. Jabłko obierz, pozbaw je gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko wymieszaj z warzywami. Do niedużej miseczki dodaj majonez albo jogurt (możesz też zmieszać oba). Dokładnie wymieszaj z musztardą (lub tartym chrzanem), sokiem z cytryny oraz cukrem (lub miodem), solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polej przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 30 minut, by smaki dobrze się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz