Karkówka w cebuli... prosty przepis
- 2 kg karkówki
- 3 duże cebule
- sól, pieprz
- majeranek
- ząbki czosnku ok. 5-6 sztuk
Karkówkę pokroić w niezbyt cienkie plastry. Oprószyć je solą i pieprzem.
Następnie obrać cebulę i pokrój ją w półplasterki lub ćwierć plasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Cebulę z czosnkiem posolić oraz doprawić majerankiem, a następnie usmażyć na niewielkim ogniu. Cebula powinna przybrać złoty kolor i zrobić się miękka. To zajmie kilka minut. Jeśli warzywa puściły sok, nie wylewać go, bo przyda się podczas pieczenia.
Na dnie naczynia do zapiekania, np. żaroodpornego ułożyć plastry karkówki. Karczek można doprawić też innymi przyprawami, ale naprawdę nie jest to konieczne. W tym daniu chodzi o to, by wydobyć cały smak z mięsa i cebuli.
Następnie na plastrach ułóż cebulkę z czosnkiem razem z sosem który puściła.
Wlać pół szklanki wody lub bulionu, a brytfannę zakryć drugą częścią naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Plastry karkówki z cebulą powinny piec się przez godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę o 20 stopni i zdjąć pokrywę. Piec jeszcze przez pół godziny. Mięso powinno być miękkie, soczyste i rozpadające się, zaś cebula rumiana.
Wskazówka: to danie można również wzbogacić poprzez obtoczenie każdego plastra w mące i usmażenie przed pieczeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz