Niebiański serniczek
Niebiański serniczek
170 gramów ciastek typu petitki
- 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
- 100 gramów masła lub margaryny
- 1 kg sera z wiaderka
- 150 gramów masła
- 9 jaj (M)
- szczypta soli
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 kopiaste łyżki cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu
- 400 gramów jogurtu naturalnego
- 2 paczki budyniu waniliowego (razem 80 gramów)
- puszka 400 g masy kajmakowej
- szczypta soli
- opcjonalnie garść migdałów do posypania lub orzechów ( u mnie płatki i gwiazdki czekoladowe)
Twaróg, jaja i jogurt wyjąć z lodówki na około 3 godziny przed pieczeniem by uzyskały temperaturę pokojową. Na początku roztopić masło na spód i ostudzić. Tak samo postąpić z masłem, które dodamy do twarogu, je również roztopić i ostudzić.
Spód: Ciasteczka zmielić dowolnym urządzeniem, np. blenderem na drobny proszek, dodać kakao, przesiać i dolać przestudzone masło. Mieszać razem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, wylepić spód masą ciasteczkową, wyrównać powierzchnię, ugnieść.
Masa serowa: Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym lub ekstraktem na puszystą piankę.
Następnie dodać twaróg, jogurt, miksować krótko do połączenia się składników, dodać roztopiony, przestudzony tłuszcz. Znów krótko miksować. Wsypać proszek budyniowy, miksować około 2 minut do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do masy sernikowej, delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką rózgową do połączenia. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 60 minut, do zezłocenia wierzchu (funkcja grzania góra-dół, na środkowym poziomie, bez termoobiegu). Chłodzić przez około 40 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Udekorować dowolnie. Ja polałam sernik polewą kajmakową: masę kajmakową przełożyć do rondelka, dodać szczyptę soli i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Zajmuje to ok 5-10 minut, wszystko zależy od wprawy, wielkości i rodzaju garnka i mocy palnika. Masa ma się lekko rozpuścić, dzięki temu ładnie rozleje się nam po serniku. Wierzch można obsypać płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz