Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami
Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami
Paszteciki idealne na każdą okazję i do każdej zupy. To sprawdzony, bardzo dobry przepis na rewelacyjną w smaku przystawkę. Ich atutem jest bardzo proste w przygotowaniu ciasto oraz farsz.
CIASTO:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 200 g masła, pokrojonego na kawałki
- 250 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka soli
FARSZ PIECZARKOWY:
- ok. 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- siekana natka pietruszki lub majeranek
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
DODATKOWO:
WYKONANIE:
Ciasto
Ciasto: Do misy robota planetarnego wsypać mąkę, dodać drożdże i masło, wymieszać. Dodać śmietanę, żółtka i sól, wyrobić krucho-drożdżowe ciasto. Gotowe przełożyć do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25-30 min. W tym czasie przygotować farsz.
Farsz: W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewnie że woda ucieknie. Farsz wystudzić.
Paszteciki: Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta (15 x 30 cm), na grubość 4-5 mm.
Na środku, wzdłuż całej długości prostokąta ułożyć ⅓ farszu. Brzegi ciasta zlepić tak, aby powstał rulon z farszem w środku. Ułożyć na oprószonym mąką blacie łączeniem ciasta do dołu. Czynności powtórzyć dla pozostałych 2 części ciasta. Za pomocą ostrego noża pokroić rulony na ukośne paszteciki o szerokości 5 cm.
Paszteciki przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia, zachowując 5 cm odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować paszteciki białkiem i posypać makiem, sezamem lub jak u mnie czarnuszką.
Piec 20-30 min (180°C) lub do momentu, aż paszteciki nabiorą złotobrązowego koloru. Podawać na ciepło jako przystawkę lub jako dodatek do barszczu czerwonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz