×

Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami



Paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami


Paszteciki idealne na każdą okazję i do każdej zupy.  To sprawdzony, bardzo dobry przepis na rewelacyjną w smaku przystawkę. Ich atutem jest bardzo proste w przygotowaniu ciasto oraz farsz.


  CIASTO:  

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży świeżych, pokruszonych
  • 200 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 250 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka soli

  FARSZ PIECZARKOWY:  

  • ok. 1/2 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • siekana natka pietruszki lub majeranek
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

  DODATKOWO:  

  • 1 jajko do smarowania pasztecików (wystarczy samo białko)
  • do posypania: sezam, mak, czarnuszka



  WYKONANIE:  
Ciasto
Ciasto: Do misy robota planetarnego wsypać mąkę, dodać drożdże i masło, wymieszać. Dodać śmietanę, żółtka i sól, wyrobić krucho-drożdżowe ciasto.  Gotowe przełożyć do innego naczynia, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 25-30 min. W tym czasie przygotować farsz.

Farsz: W międzyczasie przygotować farsz. Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewnie że woda ucieknie. Farsz wystudzić.

Paszteciki:  Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta (15 x 30 cm), na grubość 4-5 mm. 




Na środku, wzdłuż całej długości prostokąta ułożyć ⅓ farszu. Brzegi ciasta zlepić tak, aby powstał rulon z farszem w środku. Ułożyć na oprószonym mąką blacie łączeniem ciasta do dołu. Czynności powtórzyć dla pozostałych 2 części ciasta. Za pomocą ostrego noża pokroić rulony na ukośne paszteciki o szerokości 5 cm. 



Paszteciki przełożyć na wcześniej przygotowaną blachę do pieczenia, zachowując 5 cm odstępy. Za pomocą pędzelka posmarować paszteciki białkiem i posypać makiem, sezamem lub jak u mnie czarnuszką.





Piec 20-30 min (180°C) lub do momentu, aż paszteciki nabiorą złotobrązowego koloru. Podawać na ciepło jako przystawkę lub jako dodatek do barszczu czerwonego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger