Pasztet z piersi indyka
- 350-400 g fileta z piersi indyka
- 200 g boczku wędzonego
- 150g wątróbki drobiowej
- 150g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 2 liście laurowe
- 2 szt. ziela angielskiego
- 1-1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
- 2-3 szczypty gałki muszkatołowej
- 1 bułka
- 1 łyżka oliwy
Pierś z indyka pokroić na 2 cm kawałki a boczek na 1 cm kawałki. Włożyć do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie, wlać wodę, tylko tyle aby zakryło mięso i gotować do miękkości około 25-30 minut. 5 minut przed końcem do garnka dołożyć wątróbkę. Mięso wyjąć z wywaru, a do wywaru włożyć bułkę, pozostawić na 5 minut aby zmiękła. Następnie wyjąć ją i lekko odcisnąć. Pieczarki posiekać w półplasterki a cebulę w półtalarki, udusić na oliwie, odparować. Za pomocą malaksera lub maszynki do mielenia zmielić mięso, pieczarki z cebulą i bułkę. Do powstałej masy dodać przyprawy i jajka, dobrze wyrobić najlepiej za pomocą robota. Masę przełożyć do formy keksowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Piec 50 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia.
- 600 g wody
- 350 g filetów z piersi indyka, bez skóry i kości, pokrojonych na 2 cm kawałki
- 250 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, wędzonego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 200 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 bułka, sucha, połamana na kawałki
- 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 100 g cebuli, pokrojonych w ćwiartki
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 2 jajka
- ½ - 1 łyżeczka soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej, mielonej
Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i odważyć do niego filet z piersi indyka, boczek, wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy, gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Wyjąć z koszyczka liść laurowy i ziele angielskie, wyrzucić. Wywar z gotowania znajdujący się w naczyniu miksującym przelać do miski, dodać bułkę, pozostawić do namoczenia na ok. 5 min, odstawić. Następnie bułkę wyjąć, pozostały wywar znajdujący się w misce wylać. Do naczynia miksującego włożyć pieczarki i cebulę, rozdrobnić 4 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę keksową (30 x 12 x 10 cm) natłuścić, odstawić. Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1. Dodać ugotowane mięsa, bułkę namoczoną w wywarze, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zmiksować 15 s/obr. 9. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne 45 s/obr. 4.5. Zawartość naczynia miksującego przełożyć do formy keksowej, piec 50 min (200°C). Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia. Pasztet podawać pokrojony w ok. 1 cm plastry jako dodatek do pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz