×

Pierogi z kapustą i grzybami



Pierogi, wypełnione kapustą i grzybami to
symbol życia w dostatku

Ten pyszny, postny dodatek do wigilii jest przygotowywany przed świętami, a lepienie pierogów to dla wielu czas rozmów i spotkań z najbliższymi. Również i ja staram się pierogi lepić w wolny dzień, kiedy w ich gotowaniu może pomóc mi mój syn Szymek. W moim rodzinnym domu lepiłam pierogi razem z mamą. Były one zresztą jedną z niewielu potraw, które mama potrafiła robić.


 Pierogi z kapustą i grzybami


  CIASTO NA PIEROGI:  

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 400 ml wrzącej wody
  • 50 g masła





  FARSZ:  

  • 1 słoik litrowy suszonych grzybów (ok. 100 g)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 cebule



  DO PODANIA:  

  • 3 cebule + kilka łyżek oleju roślinnego
  • smalec ze skwarkami


   WYKONANIE:   

FARSZ: Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę odcisnąć i ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli do smaku (ok. 45 minut), dokładnie odcisnąć. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar (wykorzystać do np. do zupy grzybowej). Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy (lub drobno posiekać na desce). Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystko razem, doprawić solą i pieprzem.

CIASTO PIEROGOWE: Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 10 minut aż będzie gładkie i miękkie. Ciasto włożyć do miseczki, szczelnie przykryć i odstawić na 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części, kolejno rozwałkowywać na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 minuty, ale najlepiej sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.

Podawać z zeszkloną na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulą lub skwarkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger