×

Dwukolorowy sernik bez pieczenia z "Oreo"


Dwukolorowy sernik bez pieczenia z "Oreo"... pyszny 😋



  SPÓD:  

  • 160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo lub Neo
  • 30 g roztopionego masła schłodzonego

  MASA SEROWA:  

  • 500 gramów mascarpone
  • 2 serki homogenizowane, np. Danio waniliowy
  • 400 gramów śmietany kremówki 30%
  • 5 kopiastych łyżek kakao 
  • 2 galaretki bezbarwne 
  • 2 - 3 kopiaste łyżki cukru pudru do masy śmietanowej 
  • 2-3 kopiaste łyżki cukru do masy z kakao

  DEKORACJA:  

  • kilka ciastek Oreo lub Neo 
  • kilka kostek białej czekolady
  • kakao

  WYKONANIE:  

Ciasteczkowy spód: Całe ciastka (razem z kremem) i masło umieścić w misie malaksera i zmiksować do dokładnego pokruszenia się ciastek i powstania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich dokładnego pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na papier przesypać masę ciasteczkową, następnie wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy i schłodzić przez pół godziny w lodówce.


Bazowa do mas: Do dużej miski przekładamy mascarpone i serki Danio, wlewamy zimną śmietankę, krótko miksujemy na najszybszych obrotach. Powstałą masę dzielimy na dwie równe części. Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno w  3/4 szklanki gorącej wody i odstawiamy do uzyskania temperatury pokojowej. 


Masa śmietanowa biała: Do pierwszej masy masy śmietanowej dodajemy cukier puder i bardzo krótko, około 15 sekund miksujemy na najszybszych obrotach. Kiedy galaretka będzie schłodzona, wlewamy ją do masy śmietanowej. Miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia składników. Masę wstawiamy na krótką chwilkę do lodówki i kiedy przybierze konsystencję gęstej śmietany, delikatnie wylewamy ją na ciasteczkowy schłodzony spód, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.  
 Masa śmietanowa z kakao:  Do drugiej części masy dodajemy cukier puder i 5 kopiastych łyżek i krótko miksujemy do połączenia składników, ale nie dłużej. Jeśli okaże się, że masa jest zbyt jasna możecie dodać więcej kakao. Dodajemy schłodzoną galaretkę i znów miksujemy tylko do połączenia się składników. Masę z kakao wylewamy na prawie zstężałą masę śmietanową.   


Dekoracja: Kiedy sernik jest gotowy, przystępujemy do dekorowania. Miałą czekoladę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kilka ciastek delikatnie przekrajamy na pół, te które się połamały miksujemy do niemal całkowitego pokruszenia (podobnie jak na caisteczkowy spód). Z powyższych składników sernik dekorujemy według własnego pomysłu. Ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger