×

Kotlety z ziemniaków i sera - klasyka PRL-u


Kotlety z ziemniaków i sera


czyli szybki obiad za grosze
Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku kotlety ziemniaczane to świetny pomysł na bezmięsny obiad. Będą doskonale smakować z sosem pieczarkowym i ulubioną surówką.


  SKŁADNIKI:  

  • 1 kg ziemniaków 
  • 2 cebule
  • 2-3 jajka
  • 1/2 kg białego sera
  • 3 łyżki mąki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej

  WYKONANIE:  

Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić. Cebulę obrać drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Ostudzone ziemniaki rozgnieść , dodać cebulę i gałkę muszkatołową. Do masy dodać mąkę, jajka, rozgnieciony biały ser, przyprawić solą i pieprzem, za pomocą malaksera lub innego urządzenia rozdrabniającego i mieszającego dokładnie wymieszać na jednolitą masę. 





Z masy uformować wałek, podzielić go na części i formować kotlety. 





Smażyć na oleju na złoto. 




Podawać z dowolnym sosem, u mnie razem z pulpecikami w sosie pomidorowym, na który przepis znajdziecie poniżej:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger