×

Strogonow drobiowy

 

Strogonow drobiowy


Jest to danie jednogarnkowe, które polecam każdemu, ponieważ szybko nasyci wygłodniałych. Natomiast podczas każdej imprezy rodzinnej będzie daniem specjalnym.


  SKŁADNIKI:  
  • 600 g filetów z piersi kurczaka
  • 600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2-3 papryki w różnych kolorach
  • 5 średnich ogórków kiszonych – ok. 400 g (mogą być też konserwowe, ale my wolimy kiszone)
  • 3 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • szczypta pieprzu chilli cayenne lub ostrej papryki 
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • olej
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki mąki pszennej  do zagęszczenia sosu (niekoniecznie)



  WYKONANIE:  

Mięso z kurczaka umyć,  osuszyć, pozbawić ewentualnych błonek i chrząstek,  a mięso pokroić w paski. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Cebulę obrać, pokroić półtalarki lub półćwiartki. Pieczarki oczyścić (jak to zrobić przeczytacie pod przepisem) i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w krótsze paski. Ogórki kiszone lub konserwowe obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć kurczaka, tylko nie za długo, by mięso nie zrobiło się za twarde. Podczas smażenia co jakiś czas przemieszać.



 Podsmażone mięso przerzucić do większego  garnka. Na tej samej patelni, na którym smażyło się mięso rozgrzać kolejne 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli i lekko zarumieni. Kolejno dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Następnie dodać pokrojoną paprykę i podsmażać przez ok. 4 minuty. 



Kolejno wszystkie składniki z patelni przerzucić do garnka z mięsem. Dodać pokrojone ogórki kiszone (konserwowe). Zalać całość gorącym bulionem . Dodać ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz sól i pieprz do smaku. 



Zagotować gulasz i dusić do czasu aż mięso będzie miękkie i soczyste. Gulasz można zagęścić mąką (w tym celu 1-2 łyżki mąki pszennej wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie dodać mieszankę do sosu i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do czasu zgęstnienia sosu. Przed podaniem udekoruj na talerzu posiekaną natką pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem. 

Wskazówka: Jak oczyścić pieczarki?

Metoda 1: Jeśli pieczarki nie są intensywnie zabrudzone, to lepiej je tylko delikatnie opłukać na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem. Nie należy ich pozostawiać w wodzie, ponieważ podczas moczenia niestety będą chłonąć wodę jak gąbka, przez co mogą stracić swój smak.

Metoda 2: Zdecydowanie lepszą metodą jest mimo wszystko oczyszczenie pieczarek poprzez wymiecenie zabrudzeń za pomocą pędzelka. Trudniejszych zabrudzeń pozbywamy się za pomocą nożyka: zdejmujemy skórkę z kapelusza, a końcówki trzonków odkrawamy. Jeśli zamierzamy pieczarki faszerować blaszki wewnątrz możemy usunąć, np. za pomocą łyżeczki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger