×

Żeberka pieczone z warzywami


Żeberka pieczone


Tak pieczone żeberka smakują wyśmienicie szczególnie, kiedy podane są razem z warzywami w których się piekły.  Podczas pieczenia warzywa przechodzą smakiem marynaty i są wprost przepyszne.



  SKŁADNIKI:  

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka musztardy dijon (może być też inna) 
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanki wody lub bulionu mięsnego albo warzywnego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • szczypta kminku 
  • warzywa: 4 średnie marchewki, 2  średni3 pietruszki, 1 średni seler, 1 por, mały pęczek natki pietruszki


  WYKONANIE:  

Żeberka pokroić tak, aby każde żeberko było osobno. Możecie użyć typowych żeberek w paskach, albo tak jak ja użyć żeberek mięsnych. 






W miseczce wymieszać składniki marynaty. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do marynaty (możesz też dodać ząbki w całości do warzyw późniejszej części przepisu).






 Marynatą wysmarować dokładnie wszystkie żeberka. 





Przykryć je i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę lub na całą noc. 

W dużym naczyniu żaroodpornym wyłożyć na dnie mieszankę z warzyw: marchewki, pietruszki i selera startych na tarce o dużych oczkach, pora pokrojonego w krążki lub półkrążki i pokrojoną natką pietruszki. Ja wrzuciłam 2 torebki swoich własnych mieszanek warzywnych, które przygotowuję co roku na jesieni, kiedy wykopuję wszystkie warzywa z warzywniaka, które kiedy pościeram i pokroję wkładam do woreczków i zamrażam.





 Na warzywa wyłożyć żeberka razem z całą marynatą. 




Obraną cebulę pokroić na ćwiartki i wyłożyć na mięso i pomiędzy nie. 



Wskazówka:
 Pomiędzy żeberka można też powkładać gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku. 


Do naczynia wlać na koniec 1 szklankę dowolnego bulionu.
 



Naczynie z żeberkami i warzywami przykryć  i umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (góra/dół). Żeberka piec w ten sposób przez 2 godziny. Przy bardzo grubych mięsnych żeberkach ten czas pieczenia trzeba wydłużyć. Ostatnie pół godziny piec mięsko bez przykrycia.




Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika. 




Żeberka pieczone podawaj razem z warzywami,  z którymi się piekły. Podawaj dowolnie: z frytkami lub ziemniaczkami oraz ulubionymi surówkami ( u mnie były to buraczki).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger