Żeberka pieczone z warzywami
Żeberka pieczone
Tak pieczone żeberka smakują wyśmienicie szczególnie, kiedy podane są razem z warzywami w których się piekły. Podczas pieczenia warzywa przechodzą smakiem marynaty i są wprost przepyszne.
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżka musztardy dijon (może być też inna)
- 4 łyżki płynnego miodu
- 6 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 szklanki wody lub bulionu mięsnego albo warzywnego
- 4 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 listki laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka rozmarynu
- szczypta kminku
- warzywa: 4 średnie marchewki, 2 średni3 pietruszki, 1 średni seler, 1 por, mały pęczek natki pietruszki
Żeberka pokroić tak, aby każde żeberko było osobno. Możecie użyć typowych żeberek w paskach, albo tak jak ja użyć żeberek mięsnych.
W miseczce wymieszać składniki marynaty. Czosnek przepuścić przez praskę i dodać do marynaty (możesz też dodać ząbki w całości do warzyw późniejszej części przepisu).
Marynatą wysmarować dokładnie wszystkie żeberka.
Przykryć je i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę lub na całą noc.
Żeberka pieczone podawaj razem z warzywami, z którymi się piekły. Podawaj dowolnie: z frytkami lub ziemniaczkami oraz ulubionymi surówkami ( u mnie były to buraczki).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz