×

Gołąbki tradycyjne w sosie pomidorowym




Gołąbki tradycyjne z ryżem i mięsem w sosie pomidorowym


Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem, podajemy najlepiej z sosem pomidorowym. Najsmaczniejsze gołąbki, według nas i najdelikatniejsze są z kapusty włoskiej. Oczywiście, jeśli chcecie, można je przygotować również z białej kapusty. Można podawać je tylko z sosem lub dodatkowo z ziemniakami.



  SKŁADNIKI:  
  • 14 SZTUK
  • 700 g mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka lub karczek)
  • 100 g ryżu
  • 2 cebule
  • 1 biała lub włoska kapusta
  • 1,5 litra bulionu lub rosołu
  • 600 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy: sól i pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki tymianku
  • opcjonalnie: 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • majeranek (nie żałować go)




  WYKONANIE:  

Mięso włożyć do większej miski. Ryż ugotować, ostudzić i dodać do mięsa. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z ryżem. Doprawić solą (około 1 łyżeczki), pieprzem (1/2 łyżeczki). Wszystko wymieszać i dobrze wyrobić dłonią. 



Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Wyjąć kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozebrać ją z liści, odciąć delikatnie zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. 



Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana. Następnie, dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały lub po prostu zostały). 



Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Wrzucić ziele i liście laurowe. Posypać solidną ilością majeranku.



Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 45 - 60 minut aż kapusta będzie miękka. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, ewentualnie delikatnie potrząsnąć garnkiem. Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, tymiankiem i papryką. Gotować przez 10 minut bez przykrycia. Jeśli dodajemy śmietanę należy rozprowadzać ją stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger