×

Indyk z marchewką i groszkiem



Indyk z marchewką i groszkiem


Zdrowy i pożywny obiad, który nie wymaga nakładu pracy i czasu. 
Oto filety indyka z mrożonymi warzywami w prostym sosie 
ze śmietaną 18 %, która fajnie zagęszcza i wzbogaca smak sosu. 
Potrawa świetnie nadaje się do kaszy lub ryżu.


  SKŁADNIKI:  

  • około 400 g małej piersi z indyka, polędwiczek z indyka lub opakowanie gulaszu
  • opakowanie mieszanki mrożonego groszku i marchewki
  • 250 g śmietany do sosów i zup 18 %
  • pęczek świeżo posiekanego szczypiorku lub koperku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz


  WYKONANIE:  

Pierś indyka pokroić w nie za dużą kostkę.  Posypać przyprawami: solą, pieprzem i mieszanką papryki. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić indyka, dodać liście laurowe i czosnek.  



Mięso smażyć  na małym ogniu, a następnie dolać 1/3 szklanki wody, przykryć patelnię i dusić około 20 minut. Do mięsa dodać zmrożoną mieszankę marchewki i groszku i dusić razem kolejne ok. 20 minut. 




Śmietanę przełożyć do miseczki, dolać 1/3 szklanki gorącej wody. Całość dokładnie wymieszać i wlać do warzyw i mięsa.


 
Całość gotować kolejne kilka minut. Doprawić do smaku. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Danie dobrze świetnie komponuje się np z:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger