Indyk z marchewką i groszkiem
Indyk z marchewką i groszkiem
Zdrowy i pożywny obiad, który nie wymaga nakładu pracy i czasu.
Oto filety indyka z mrożonymi warzywami w prostym sosie
Oto filety indyka z mrożonymi warzywami w prostym sosie
ze śmietaną 18 %, która fajnie zagęszcza i wzbogaca smak sosu.
Potrawa świetnie nadaje się do kaszy lub ryżu.
SKŁADNIKI:
- około 400 g małej piersi z indyka, polędwiczek z indyka lub opakowanie gulaszu
- opakowanie mieszanki mrożonego groszku i marchewki
- 250 g śmietany do sosów i zup 18 %
- pęczek świeżo posiekanego szczypiorku lub koperku
- olej do smażenia
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
WYKONANIE:
Pierś indyka pokroić w nie za dużą kostkę. Posypać przyprawami: solą, pieprzem i mieszanką papryki. W głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić indyka, dodać liście laurowe i czosnek.
Mięso smażyć na małym ogniu, a następnie dolać 1/3 szklanki wody, przykryć patelnię i dusić około 20 minut. Do mięsa dodać zmrożoną mieszankę marchewki i groszku i dusić razem kolejne ok. 20 minut.
Śmietanę przełożyć do miseczki, dolać 1/3 szklanki gorącej wody. Całość dokładnie wymieszać i wlać do warzyw i mięsa.
Całość gotować kolejne kilka minut. Doprawić do smaku. Posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Danie dobrze świetnie komponuje się np z:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz