×

Kasza z cukinią i cebulką


Kasza z cukinią, cebulką i czosnkiem


Znakomity dodatek do wszelkich gulaszy, 
jednak może być też samodzielnym daniem bez mięsa.



  SKŁADNIKI:  

  • 1 woreczek kaszy bulgur lub 1/3 szklanki (80ml) kaszy jaglanej
  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 1/4 cebuli
  • bazylia lub rukola
  • przyprawy: po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy, słodkiej papryki, suszonego oregano
  • opcjonalnie: kawałek papryczki chili




  WYKONANIE:  

Ugotować kaszę bulgur według wskazówek na opakowaniu, a jeśli wybrano kaszę jaglaną to ugotować ją według wskazówek poniżej. Na patelni na 1 łyżce oliwy
i podsmażyć do zrumienienia pokrojoną na półplasterki cebulę oraz czosnek. Następnie dodać pokrojoną na ćwierćplasterki cukinię. Od czasu do czasu zamieszać, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostałe przyprawy oraz ugotowaną kaszę. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty. 




Jednym ze sposobów podania jako samodzielnego dnia jest: wyłożenie go na talerz, dodanie pokrojonych pomidorów, doprawienie solą oraz pieprzem, posiekaną papryczką oraz bazylią lub rukolą.

Wskazówka jak ugotować kaszę jaglaną?

Porcję kaszy zalać 3x większą ilością zimnej wody lub bulionu i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do wchłonięcia się płynu (ok. 15 minut).





Kaszę można podać np z:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger