×

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami


 Naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami


"Jakie to pyszne!" - powiedział mój syn, kiedy spróbował tych naleśników.
Faktycznie niby proste, nieskomplikowane danie a fani naleśników będą zachwyceni... tak jak My. Poza tym tak ładnie wyglądają, że nadają się nie tylko na co dzień, ale nawet na przyjacielskie spotkania i imprezy.


  NALEŚNIKI na 10  sztuk:  

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Woda 1 i 1/2 szklanki
  • Mleko szklanka
  • Jajko
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1/2 łyżeczki
  • Olej łyżka

  FARSZ:  

  • Filet z kurczaka 500 g
  • Pieczarki 500 g
  • Papryka czerwona
  • Cebula średnia
  • Ser 200-250 g
  • Przyprawa do gyrosa lub dowolna do kurczaka
  • Ketchup 2 łyżki, majonez łyżka

  WYKONANIE:  

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski. 



Na patelni na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać paprykę i smażyć 2 minuty. 



Dodać pieczarki pokrojone na plasterki. Całość smażyć do odparowania wody. Podsmażone warzywa przełożyć do kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. 



NALEŚNIKI:  Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju. 



Na każdego naleśnika nałożyć farsz i ok. 2 łyżki tartego sera. 



Zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy, tak samo jak tradycyjne krokiety.



Zwinięte naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posmarować ketchupem wymieszanym z majonezem. 



Posypać pozostałym serem.



Naleśniki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy w piekarniku góra/dół ok. 25 minut. lub do ładnego zarumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger