Naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i pieczarkami
Faktycznie niby proste, nieskomplikowane danie a fani naleśników będą zachwyceni... tak jak My. Poza tym tak ładnie wyglądają, że nadają się nie tylko na co dzień, ale nawet na przyjacielskie spotkania i imprezy.
- Mąka pszenna 2 szklanki
- Woda 1 i 1/2 szklanki
- Mleko szklanka
- Jajko
- Sól 1/2 łyżeczki
- Cukier 1/2 łyżeczki
- Olej łyżka
- Filet z kurczaka 500 g
- Pieczarki 500 g
- Papryka czerwona
- Cebula średnia
- Ser 200-250 g
- Przyprawa do gyrosa lub dowolna do kurczaka
- Ketchup 2 łyżki, majonez łyżka
Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić przyprawą do gyrosa i podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski.
Na patelni na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać paprykę i smażyć 2 minuty.
Dodać pieczarki pokrojone na plasterki. Całość smażyć do odparowania wody. Podsmażone warzywa przełożyć do kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać.
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki oprócz mąki zmiksować. Na koniec dodać mąkę i ponownie zmiksować. Ciasto powinno być lejące. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać wody. Smażyć na patelni posmarowanej odrobiną oleju.
Na każdego naleśnika nałożyć farsz i ok. 2 łyżki tartego sera.
Zwinąć zaczynając od boków, a następnie od dołu na 3 razy, tak samo jak tradycyjne krokiety.
Zwinięte naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posmarować ketchupem wymieszanym z majonezem.
Posypać pozostałym serem.
Naleśniki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy w piekarniku góra/dół ok. 25 minut. lub do ładnego zarumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz