×

Sałatka z tortellini i selerem naciowym


Sałatka z tortellini i selerem naciowym


Prosta i łatwa do przygotowania sałatka z pierożków tortellini, papryki konserwowej i selera naciowego. Jest bardzo sycąca i wyrazista w smaku. Sprawdzi się zarówno na przyjęciach jak i świątecznym stole.


  SKŁADNIKI:  
  • 250 g makaronu tortellini z dowolnym nadzieniem
  • 5 jajek
  • niewielki por
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 5 kawałków papryki konserwowej
  • mała puszka kukurydzy ok. 150g  
  • około 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz



  WYKONANIE:  

 Na początku umyć pora, przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Sparzyćy go  wrzątkiem lub gotować do pierwszego zawrzenia i odsączyć w druszlaku. Ja właśnie tak robię, ponieważ por w tej formie jest lepiej tolerowany przez nasze żołądki 😀




Następnie ugotować pierożki według przepisu na opakowaniu, ważne aby były al dente. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.




Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Łodygi selera naciowego pokroić w plasterki a jeśli są szerokie i bardzo grube to pokroić w kostkę.




Kukurydzę i paprykę odsączyć  z zalewy. Kukurydzę od razu wsypać do sałatki, a paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć większej miski, dodać majonez i przyprawy. Sałatkę dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger