Zapiekanka po chłopsku
Zapiekanka po chłopsku
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 cebula
- 4-5 ogórków konserwowych
- 150 g sera mozzarella
- 2 kwaśnej łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
- papryka słodka
- przyprawa do kurczaka
Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki, mogą to być cienkie kotlety, czyli wtedy przekrajamy pierś na pół wzdłuż, ale można też piersi pokroić w kostkę ok. 2 -3 cm (ja tak zrobiłam). Kotleciki lub kostkę doprawiamy z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz przyprawą do kurczaka. Jeżeli macie czas włóżcie mięsko na troszkę do lodówki, aby się przegryzło.
Następnie przyprawione mięso wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do miski, dodajemy śmietanę oraz majonez.
Całość mieszamy i rozprowadzamy w naczyniu na mięsie. Cebulę kroimy w piórka lub w półkrążki i układamy w naczyniu.
Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut, grzanie góra-dół. Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i kurczaka posypujemy startą na tarce mozarellą.
Pieczemy przez 10-15 minut bez przykrycia do momentu roztopienia i zarumienienia sera.
Gotową zapiekankę można podać z ziemniakami i surówką lub z kaszą, np. pęczak jak u mnie i do tego sosik pieczeniowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz