Ciasto z rabarbarem i... cynamonem
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 1 i 1/2 szklanki (240 g) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g rabarbaru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodyżki pokroić na ok. 1/2 cm plasterki. Tortownicę o średnicy minimum 26 cm posmarować masłem, na dno położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Jajka wbić do miski, dodać drobny cukier i cukier wanilinowy i ubijać na puszysty jasny krem na wysokich obrotach miksera, przez ok. 10 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem dodawać olej, cały czas miksując, w sumie przez ok. 5 minut. Mąkę wsypać do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszać. Przesiać ok. 1/3 mąki do ubitej masy i krótko zmiksować na minimalnych obrotach miksera, dodać drugą część mąki i znów zmiksować jak poprzednio, dodać ostatnią część mąki i zmiksować.
Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyłożyć rabarbar, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. To właśnie przez cynamon ciasto ma taki kolor.
Piec przez około 45 minut, do suchego patyczka i zrumienienia się ciasta.
Wyjąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz