Makaron w kremowym sosie, czyli obiad w 20 minut
Makaron w kremowym sosie
Kolacja w 20 minut? Tak, to możliwe. Makaron w kremowym sosie przygotowuje się szybko i jest to aksamitna uczta dla podniebienia. Długie "nitki" makaronu otulone są gładkim, kremowym sosem, tworząc danie o jedwabistej konsystencji i łagodnym smaku. Ten obłędny makaron w kremowym sosie to jeden z moich ulubionych obiadów, a wszystko za sprawą pysznego, kremowego sosu. Spróbuj koniecznie, bo warto.
SKŁADNIKI:
- 100g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
- 40g startej mozzarelli
- 200g jogurtu greckiego
- 45g koncentratu pomidorowego
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 200g pomidorów koktajlowych
- 150g świeżego szpinaku ( u mnie mrożony)
- świeża bazylia
- 2 szczypty pieprzu
- 2 szczypty soli
- dowolna przyprawa do kurczaka z papryką
- oliwa z oliwek
WYKONANIE:
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobniutko lub przeciśnij przez praskę. Pomidory koktajlowe przekroić na pół. Mięso z piersi kurczaka pokroić kostkę ok. 1,2x1,2 cm. Mięso doprawić w misce solą pieprzem i przyprawą do kurczaka. Dodać 5g oliwy i wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najpierw na patelni z olejem zeszklić cebulę. Następnie dodaj mięso. Smażyć przez 7-8 minut, co jakiś czas mieszając.
Dodać czosnek i smażyć jeszcze 2 minuty. Na patelnię wlać jogurt oraz dodać koncentrat pomidorowy i całość smażyć przez 3 minuty.
Dodać posiekaną, świeżą bazylię oraz pomidorki koktajlowe i szpinak. Wszystko smażyć razem przez 5 minut.
Dodać odsączony z wody makaron. Dodać stary ser mozarella i mieszać aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty można dolać chochelkę wody w której gotował się makaron.
Gotowe danie wyłożyć na talerz. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz