×

Makaron ze szparagami w wiosennym sosie


Makaron ze szparagami w wiosennym sosie


Sezon na szparagi jest krótki, bo trwa zaledwie dwa miesiące i pod koniec czerwca w zasadzie dobiega końca. Jedzmy więc szparagi póki są, bo są zdrowe i lekkostrawne.
Przepis poniżej to zdrowy i lekki pomysł na obiad. Przygotowuje się go łatwo i krótkim (ok. 1h) czasie. Warzywa są jędrne, a mimo to delikatne. W przepisie używa się mało przypraw, żeby to właśnie one zapewniały pełnię smaku. Wszystko osnute jest delikatnym śmietanowym sosem, a całość idealnie uzupełnia świeża bazylia. 


  SKŁADNIKI:  

  • 200g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 1 mała cukinia
  • kilka zielonych szparagów
  • 2-3 pieczarki
  • kilka pomidorków cherry
  • garść mrożonego groszku (lub mała puszka konserwowego)
  • 150ml śmietanki 18 lub 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 dag parmezanu + do posypania
  • świeża bazylia lub pietruszka
  • sól, pieprz



  WYKONANIE:  

Zacznijmy od tego, że ja to danie przygotowałam od razu z podwójnej porcji, taka ilość warzyw w jednym daniu musiała zasmakować każdemu naszych z domowników😊

Na początku przygotować warzywa: młodą cukinię o małej średnicy pokroić bez obierania na cienkie ok. półplasterki, u szparagów odłamać zgrubiałe końcówki a pieczarki obrać i pokroić je na plasterki lub na półplasterki. 


Wskazówka: Jak obierać szparagi?

1. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Należy jedynie odciąć zdrewniałą końcówkę. Aby to zrobić, wystarczy delikatnie wygiąć łodygę, a przełamie się ona w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część.

2. Białe szparagi trzeba obrać z włókien za pomocą małego nożyka albo obieraczki do warzyw. Szparagi obierać, zaczynając od główki i kierując się w stronę końca. Zdrewniałe końcówki odciąć.



Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.



Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). 



Następnie wrzucić cukinię i szparagi pokrojone na ok. 2,5-3 cm kawałki po skosie. 



Po chwili gotowania wrzucić pieczarki i smażyć ok. 5-10 min. 



Dorzucić małą puszkę groszku konserwowego.



Na końcu dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 



Zalać śmietanką oraz doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i masło. 



 Wymieszać, posypać parmezanem i posiekaną bazylią lub pietruszką. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger