Makaron ze szparagami w wiosennym sosie
Makaron ze szparagami w wiosennym sosie
Przepis poniżej to zdrowy i lekki pomysł na obiad. Przygotowuje się go łatwo i krótkim (ok. 1h) czasie. Warzywa są jędrne, a mimo to delikatne. W przepisie używa się mało przypraw, żeby to właśnie one zapewniały pełnię smaku. Wszystko osnute jest delikatnym śmietanowym sosem, a całość idealnie uzupełnia świeża bazylia.
- 200g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
- 1 mała cukinia
- kilka zielonych szparagów
- 2-3 pieczarki
- kilka pomidorków cherry
- garść mrożonego groszku (lub mała puszka konserwowego)
- 150ml śmietanki 18 lub 30%
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oliwy
- ½ cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 15 dag parmezanu + do posypania
- świeża bazylia lub pietruszka
- sól, pieprz
Zacznijmy od tego, że ja to danie przygotowałam od razu z podwójnej porcji, taka ilość warzyw w jednym daniu musiała zasmakować każdemu naszych z domowników😊
Na początku przygotować warzywa: młodą cukinię o małej średnicy pokroić bez obierania na cienkie ok. półplasterki, u szparagów odłamać zgrubiałe końcówki a pieczarki obrać i pokroić je na plasterki lub na półplasterki.
Wskazówka: Jak obierać szparagi?
1. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Należy jedynie odciąć zdrewniałą końcówkę. Aby to zrobić, wystarczy delikatnie wygiąć łodygę, a przełamie się ona w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część.
2. Białe szparagi trzeba obrać z włókien za pomocą małego nożyka albo obieraczki do warzyw. Szparagi obierać, zaczynając od główki i kierując się w stronę końca. Zdrewniałe końcówki odciąć.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli.
Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę (czosnek można przecisnąć przez praskę).
Następnie wrzucić cukinię i szparagi pokrojone na ok. 2,5-3 cm kawałki po skosie.
Po chwili gotowania wrzucić pieczarki i smażyć ok. 5-10 min.
Dorzucić małą puszkę groszku konserwowego.
Na końcu dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Zalać śmietanką oraz doprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowany makaron i masło.
Wymieszać, posypać parmezanem i posiekaną bazylią lub pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz