×

Pęczotto z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami


 Pęczotto z kurczakiem, cukinią 

i suszonymi pomidorami


Smaczne, jednogarnkowe danie z delikatną piersią z indyka, zdrową kaszą pęczak, papryką i cukinią. Jeśli lubicie kasze tak jak my to na pewno polubicie to danie, tym bardziej że możecie je również zabrać do pracy. 


  SKŁADNIKI:  

  • 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
  • 400 g piersi z indyka (lub piersi z kurczaka)
  • 400 g cukinii
  • 10 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 litra warzywnego bulionu
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

  DO PODANIA:  

  • tarty parmezan lub grana padano
  • poszatkowana natka pietruszki



  WYKONANIE:  

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek oraz tymianek i podgrzewamy do zeszklenia. Dodajemy mięso z indyka pokrojone w kostkę,




 kaszę, sól, pieprz oraz oregano. Smażymy około 5 minut mieszając tak aby mięso się ścięło ze wszystkich stron. Następnie na patelnię wlewamy bulion warzywny. 




Zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut.
Po tym czasie do potrawy dodajemy masło, cukinię pokrojoną w średniej wielkości kostkę 




oraz pomidory pokrojone w paski. 




Całość gotujemy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem potrawę posypujemy tartym serem oraz poszatkowaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger