Pęczotto z kurczakiem, cukinią i suszonymi pomidorami
Pęczotto z kurczakiem, cukinią
i suszonymi pomidorami
Smaczne, jednogarnkowe danie z delikatną piersią z indyka, zdrową kaszą pęczak, papryką i cukinią. Jeśli lubicie kasze tak jak my to na pewno polubicie to danie, tym bardziej że możecie je również zabrać do pracy.
SKŁADNIKI:
- 200 g kaszy jęczmiennej pęczak
- 400 g piersi z indyka (lub piersi z kurczaka)
- 400 g cukinii
- 10 kawałków suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 litra warzywnego bulionu
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
DO PODANIA:
- tarty parmezan lub grana padano
- poszatkowana natka pietruszki
WYKONANIE:
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek oraz tymianek i podgrzewamy do zeszklenia. Dodajemy mięso z indyka pokrojone w kostkę,
kaszę, sól, pieprz oraz oregano. Smażymy około 5 minut mieszając tak aby mięso się ścięło ze wszystkich stron. Następnie na patelnię wlewamy bulion warzywny.
Zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut.
Po tym czasie do potrawy dodajemy masło, cukinię pokrojoną w średniej wielkości kostkę
oraz pomidory pokrojone w paski.
Całość gotujemy przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Przed podaniem potrawę posypujemy tartym serem oraz poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz