MEGA szybka i MEGA pyszna tarta ze szparagami
Szybka tarta ze szparagami
Razem z mężem dalej korzystamy z sezonu na szparagi i testujemy kolejne dania z ich udziałem. Tym razem polecam mega szybką i mega łatwą tartę na cieście francuskim, którą przygotował mój "Pan Mąż"😉.
Tarta to nie jest coś niezwykłego. Ale czasem w zwykłym daniu wystarczy zmienić jedną rzecz i to jest jak olśnienie. W tym przypadku tą jedną rzeczą są właśnie szparagi. Kocham ich uniwersalność, kruchość i smak.
SKŁADNIKI:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 1 ciasto francuskie
- płatki chilli
- 4 ząbki czosnku
- ser Grana Paddano wiórki z "Biedronki"
- oliwa z oliwek extra vergine
WYKONANIE:
Zaczynamy od szparagów: odłamujemy im twarde końcówki. Jak to zrobić? Wystarczy delikatnie wygiąć łodygę, a przełamie się ona w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część. Jeśli szparagi są grube to troszkę obieramy je ze skórki (młodych i cienkich nie trzeba obierać). Przekrajamy je wzdłuż na pół.
Płat ciasta francuskiego położyć na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na oliwie z oliwek extra vergine podsmażyć 4 duże ząbki czosnku pokrojone w drobną kostkę lub przeciśnięte przez praskę. Dodać szczyptę płatków chili (lub 2 szczypty, zależy kto ile lubi). Następnie szparagi wrzucić na patelnię, troszkę zamieszać, aby połączyły się z oliwą, czosnkiem i chili. Podlać niewielką ilością wody i podsmażyć, ale tylko do czasu aż stracą jędrność. Odsączone szparagi ułożyć wdłuż na cieście francuskim.
Na nich poukładać cienkie plastry szynki prosciutto (parmeńskiej).
Wierzch posypać dużą ilością wiórkami sera Grana Paddano.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut do mocnego zezłocenia ciasta francuskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz