×

Deserki z truskawkami i mascarpone


Deserki z truskawkami i mascarpone


Chyba nie znam osoby, która nie kochałaby truskawek a już na pewno tego pysznego połączenia, czyli galaretki, macarpone i... truskawek. To zapraszam do wykonanie tego szybkiego i pysznego deseru. Podajcie go na zimno w cudowny pachnący słońcem dzień, który uprzyjemni popołudniowe leniuchowanie w ogrodzie


  SKŁADNIKI :  

  • dowolne okrągłe biszkopty
  • 0,5 kg truskawek
  • 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru
  • dowolna czerwona galaretka 
  • truskawki
  • szklanka kawy rozpuszczalnej (5 łyżeczek)
  • cukier puder

  DO DEKORACJI :  

  • listki mięty lub dowolne pikery

  OPCJONALNIE :  

  • 1 torebka "Śnieżki" w proszku



 WYKONANIE:  

Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem na sztywno. Jeśli są problemy z ubiciem masy można dodać 1 torebkę "Śnieżki". 




Truskawki umyć i usunąć szypułki, przekroić na pół a większe truskawki na ćwiartki. Po jednym biszkopcie moczyć w kawie i układać w pucharkach lub szklarkach. Na nie wyłożyć pokrojone truskawki, po 2-4 sztuki. Truskawki można posłodzić cukrem pudrem.




 Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu wlać ją do szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała. 




Po czym wyjąć i dołożyć po kilka łyżek bitej śmietany. Kilka biszkoptów rozkruszyć w palcach i posypać bitą śmietanę. Udekorować po 1 biszkopcie i truskawkami. Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h.




Tuż przed podaniem udekorować listkami mięty lub dowolnymi pikerami ( u mnie  lizak i pucharek).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger