Deserki z truskawkami i mascarpone
Deserki z truskawkami i mascarpone
Chyba nie znam osoby, która nie kochałaby truskawek a już na pewno tego pysznego połączenia, czyli galaretki, macarpone i... truskawek. To zapraszam do wykonanie tego szybkiego i pysznego deseru. Podajcie go na zimno w cudowny pachnący słońcem dzień, który uprzyjemni popołudniowe leniuchowanie w ogrodzie
SKŁADNIKI :
- dowolne okrągłe biszkopty
- 0,5 kg truskawek
- 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki (20-30 g) cukru pudru
- dowolna czerwona galaretka
- truskawki
- szklanka kawy rozpuszczalnej (5 łyżeczek)
- cukier puder
DO DEKORACJI :
- listki mięty lub dowolne pikery
OPCJONALNIE :
- 1 torebka "Śnieżki" w proszku
WYKONANIE:
Przygotować krem: mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru oraz serek mascarpone i dokładnie wymieszać mikserem na sztywno. Jeśli są problemy z ubiciem masy można dodać 1 torebkę "Śnieżki".
Truskawki umyć i usunąć szypułki, przekroić na pół a większe truskawki na ćwiartki. Po jednym biszkopcie moczyć w kawie i układać w pucharkach lub szklarkach. Na nie wyłożyć pokrojone truskawki, po 2-4 sztuki. Truskawki można posłodzić cukrem pudrem.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Po ostudzeniu wlać ją do szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała.
Po czym wyjąć i dołożyć po kilka łyżek bitej śmietany. Kilka biszkoptów rozkruszyć w palcach i posypać bitą śmietanę. Udekorować po 1 biszkopcie i truskawkami. Przygotowany deser schłodzić w lodówce przez min. 2 h.
Tuż przed podaniem udekorować listkami mięty lub dowolnymi pikerami ( u mnie lizak i pucharek).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz