Pomidory pod pierzynką
Pomidory pod pierzynką
Dzisiaj polecam banalnie prostą przystawkę z pomidorów. To doskonała przekąska, która nadaje się na imprezę, ale też świetny dodatek do grilla czy obiadu
SKŁADNIKI:
- 2 pomidory ok.300g (najlepiej malinowe)
- 80 g sera żółtego (najlepiej mozzarelli)
- szczypiorek
- natka koperku
- sól, pieprz
SOS CZOSNKOWY:
- 1 pełna łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
WYKONANIE:
Zaczynamy od sosu: Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać majonez, jogurt i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Drobno posiekany koperek i też wsypać do miseczki. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Gotowy sos schłodzić w lodówce.
Wersja I
1. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Ułożyć na talerzu, lub półmisku.
2. Posypać delikatnie solą, pieprzem.
3. Polać sosem czosnkowym.
4. Startym na tarce o drobnych oczkach ser żółty lub mozzarellą posypać pomidory z sosem.
5. Wierzch posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wersja II
W drugiej wersji układamy wszystko w innej kolejności
1. Pomidory
2. Sól i pieprz
3. Szczypiorek
4. Sos
5. Starty ser
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz