×

Potrawka z cukinii


Potrawka z cukinii


 Jednym z moich ulubionych warzyw  jest z całą pewnością cukinia, z którą można stworzyć wiele smacznych dań. Jednym z nich jest ta potrawka, lekka i zdrowa z dużą ilością warzyw. Przygotowuję od razu w większą porcję na kilka dni, tak aby można było ją jeść 2 dni i jeszcze zamrozić lub wykorzystać jako danie do lunchboxa. Z reguły jednak potrawka znika już na następny dzień. Danie jest bardzo pożywne, zaskakująco lekkie i urzeka kolorami.


  SKŁADNIKI:  

  • 1 średnia młoda cukinia ok. 30-40 cm
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 6 kiełbas
  • 500 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 6-7 ząbków czosnku
  • słoiczek koncentratu pomidorowego 190g
  • garść świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
  • 1 kopiasta łyżeczka tymianku
  • 1 kopiasta łyżeczka świeżego majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej

 


  SKŁADNIKI:  

W garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć. 



Do podsmażonych składników dodać pokrojone w plasterki pieczarki, 



pokrojoną w paski paprykę i cukinię. 



Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy:  bazylię, tymianek, majeranek, słodką paprykę i chili.



Pokroić wzdłuż na 4 części kiełbaski, a następnie w nie za grube plasterki. Dodać je do potrawki. Wymieszać. 


 

Doprawić solą i pieprzem, gotować do czasu aż warzywa zmiękną. W połowie gotowania zdjąć pokrywkę i gotować aż do zredukowania się płynu i zagęszczenia się sosu. 

Gotową potrawkę można podać jako samodzielne danie albo z makaronem czy też z ryżem. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger