Potrawka z cukinii
Potrawka z cukinii
Jednym z moich ulubionych warzyw jest z całą pewnością cukinia, z którą można stworzyć wiele smacznych dań. Jednym z nich jest ta potrawka, lekka i zdrowa z dużą ilością warzyw. Przygotowuję od razu w większą porcję na kilka dni, tak aby można było ją jeść 2 dni i jeszcze zamrozić lub wykorzystać jako danie do lunchboxa. Z reguły jednak potrawka znika już na następny dzień. Danie jest bardzo pożywne, zaskakująco lekkie i urzeka kolorami.
- 1 średnia młoda cukinia ok. 30-40 cm
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 6 kiełbas
- 500 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 6-7 ząbków czosnku
- słoiczek koncentratu pomidorowego 190g
- garść świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1 kopiasta łyżeczka tymianku
- 1 kopiasta łyżeczka świeżego majeranku
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- olej
W garnku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Podsmażyć.
Do podsmażonych składników dodać pokrojone w plasterki pieczarki,
pokrojoną w paski paprykę i cukinię.
Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy: bazylię, tymianek, majeranek, słodką paprykę i chili.
Pokroić wzdłuż na 4 części kiełbaski, a następnie w nie za grube plasterki. Dodać je do potrawki. Wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem, gotować do czasu aż warzywa zmiękną. W połowie gotowania zdjąć pokrywkę i gotować aż do zredukowania się płynu i zagęszczenia się sosu.
Gotową potrawkę można podać jako samodzielne danie albo z makaronem czy też z ryżem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz