Sernik "Izaura" - hit lat 80-tych
Sernik "Izaura"
Ciasto to niezwykłe połączenie sernika z ciastem kakaowym, potocznie zwanym murzynkiem. Było hitem lat 80. Dziś o nim zapomnieliśmy, a jest pyszne i co najważniejsze zawsze się udaje. Jego nazwa prawdopodobnie wywodzi się z brazylijskiej telenoweli pt.: „Niewolnica Isaura”, na którego punkcie polscy widzowie oszaleli w połowie lat 80.
SKŁADNIKI ciasta kakaowego:
- 200 g masła
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 7 łyżek wody
SKŁADNIKI warstwy sernikowej:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 budyń śmietankowy
DODATKOWO:
- blacha 25x36cm
WYKONANIE:
Obie warstwy przygotowujemy osobno a pieczemy razem.
Ciasto Kakaowe: umieścić masło w garnku. Dodać cukier, cukier waniliowy i kakao, a następnie dodać 7 łyżek wody i podgrzewać mieszając, by składniki połączyły się w jednolitą masę. Odstawić do ostudzenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na gęstą, lśniącą pianę. Do ostudzonego ciasta dodać żółtka i dokładnie mieszać. Następnie dodać proszek do pieczenia i powoli mąkę, mieszając po każdej porcji. Na końcu do masy dodać bitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Masa sernikowa: w misce utrzeć żółtka oddzielone od białek z cukrem i cukrem waniliowym. Do jajecznej masy stopniowo dodawać miękkie masło, a następnie twaróg z wiaderka, cały czas miksując. Na końcu dodać, również partiami, budyń w proszku.
W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na gęstą pianę. Połączyć ją z ciastem i delikatnie wymieszać szpatułką. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem wyłożyć 2 masy. Można wykładać je zwyczajnie, jedna po drugiej, albo wylewać i delikatnie przemieszać szpatułką, by uzyskać atrakcyjne wzory.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu można posypać je cukrem pudrem lub polać polewą z rozpuszczonej tabliczki czekolady z 20 ml oleju i posypać wiórkami kokosowymi.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- tabliczki gorzkiej czekolady
- garść wiórków kokosowych lub płatków migdałów
WYKONANIE:
Pół szklanki śmietanki kremówki umieścić w małym rondelku lub garnuszku i zagotować a następnie zdjąć z palnika. Do gorącej śmietanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę gorzką lub dobrej jakości czekoladę mleczną. Mieszać całość, aż czekolada całkowicie rozpuści się w śmietance i zamieni w aksamitną polewę. Polać nią przestudzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz