Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim
SKŁADNIKI:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 200 g plastrów boczku wędzonego lub parzonego albo szynki szwarwaldzkiej
- 1 ciasto francuskie
- 1 roztrzepane jajko
WYKONANIE:
Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 kwadratów.
Na kawałkach ciasta położyć po 2 połówki plastra boczku lub szynki.
Szparagi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi położyć na szynce. Jeżeli szparagi są grube to należy je przeciąć wzdłuż na pół.
Ciasto ze szparagami i boczkiem lub szynką zwinąć w rulon, albo złożyć po skosie jak koperty.
Rulony lub koperty ze szparagami położyć na blasze i posmarować rozbełtanym jajkiem.
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ( bez termoobiegu ) i piec około 15 minut do zezłocenia ciasta. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz