×

Szparagi w cieście francuskim




Szparagi w cieście francuskim 


  SKŁADNIKI:  
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g plastrów boczku wędzonego lub parzonego albo szynki szwarwaldzkiej
  • 1 ciasto francuskie
  • 1 roztrzepane jajko



  WYKONANIE:  

Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 8 kwadratów.  




 Na kawałkach ciasta położyć po 2 połówki plastra boczku lub szynki.






 Szparagi opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Szparagi położyć na szynce. Jeżeli szparagi są grube to należy je przeciąć wzdłuż na pół.




Ciasto ze szparagami i boczkiem lub szynką zwinąć w rulon, albo złożyć po skosie jak koperty. 





Rulony lub koperty ze szparagami położyć na blasze i posmarować rozbełtanym jajkiem. 
Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni ( bez termoobiegu ) i piec około 15 minut do zezłocenia ciasta. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger