×

Pizza Capricciosa po polsku



Pizza Capricciosa po polsku


Capricciosa to pizza, która jest jedną z bardziej ulubionych przez wielu smakoszy tego placka. Moja także. Ta wersja jest typową pizzą w polskim wydaniu, ale zawiera niemalże te same składniki co włoska Capricciosa, np. szynkę i pieczarki. W polskim wydaniu dodajemy jeszcze cebulkę. To dzięki niej farsz pizzy jest słodszy. A zatem smacznego!


  NA CIASTO:  

  • 400g mąki pszennej 
  • 25g drożdży
  • 1 szklanka wody w temp. pokojowej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli



  SOS POMIDOROWY:  
  • 100 gramów  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki wody
  • 3 ząbki czosnku

  FARSZ:  
  • 1 opak. 500g pieczarek
  • kilka plasterków dowolnej szynki 
  • 3 duże cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • dowolny ser żółty

  WYKONANIE:  WYKONANIE:  

Na początku drożdże wymieszać z letnią wodą w temperaturze pokojowej i cukrem. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać mąkę oraz sól i wlać oliwkę. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. 

Cebule pokroić w ćwierć talarki.



Pieczarki umyć i pokroić w półtalarki a duże w talarki.



Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dorzucić pieczarki, smażyć razem do czasu aż wyparuje sok, który puszczą grzyby. 



Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Sos

W miseczce połączyć ze sobą składniki na sos do pizzy razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wymieszać dokładnie tak, by nie było w nim grudek. 




Wyrośnięte ciasto uformować w kulkę i rozciągnąć dłońmi na kształt okrągłego placka lub kwadratowej blachy z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.




Ciasto posmarować sosem pomidorowym. 




Na sos wyłożyć podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Na to wyłożyć plasterki lub półplasterki dowolnej szynki (u mnie polędwica sopocka).





Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i obficie posypać nim pizzę. Piec w piekarniku góra/dół ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. 
Gotową pizzę kroić na prostokąty polane ketchupem😉






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger