Pizza z burakiem tylko dla miłośników... buraka
Pizzę chyba każdy mógłby jeść na okrągło. Jej ogromną zaletą jest to, że możemy ją zrobić niemalże ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy, nawet z burakiem. Z podanych składników wyszła mi porcja na dużą blachę, tę z piekarnika.
- 400g mąki pszennej
- 25g drożdży
- 1 szklanka wody w temp. pokojowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 małe buraki
- 2 garście rukoli
- mozarella kulka
- kawałek sera mozzarella wiórki
- 1 mała cebula czerwona
- kilka suszonych pomidorów
Na początku drożdże wymieszać z letnią wodą w temperaturze pokojowej i cukrem. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać mąkę oraz sól i wlać oliwkę. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Umyć buraki, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku w 200°C, do miękkości.
Po upieczeniu, buraki wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
Moje buraki nie były za duże, ponieważ wyrwałam je prosto z ogródka a one były jeszcze bardzo młode więc i plasterki były małe.
Przygotować marynatę :
W misce połączyć miód oraz ocet balsamiczny, dodać plasterki buraka i listki świeżego tymianku, wymieszać i odstawić do przemacerowania.
Przygotować sos:
Na łyżce oliwy podsmażyć ząbki czosnku, następnie dodać przecier pomidorowy, cukier, oregano, doprawić solą i pieprzem, całość gotować na wolnym ogniu 15 minut.
Wskazówka:
1. Zamiast sosu pomidorowego można użyć pesto z bazylii lub rukoli.
2. Dodatkowo do nadzienia można dołożyć pomidorki koktajlowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz