×

Pizza z burakiem tylko dla miłośników... buraka




Pizza z burakiem tylko dla miłośników... buraka


Pizzę chyba każdy mógłby jeść na okrągło. Jej ogromną zaletą jest to, że możemy ją zrobić niemalże ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy, nawet z burakiem. Z podanych składników wyszła mi porcja na dużą blachę, tę z piekarnika. 


  NA CIASTO:  

  • 400g mąki pszennej 
  • 25g drożdży
  • 1 szklanka wody w temp. pokojowej 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

  SOS:  

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu




  MARYNATA:  

  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • łyżka płynnego miodu

  DODATKOWO:  

  • 2 małe buraki
  • 2 garście rukoli
  • mozarella kulka
  • kawałek sera mozzarella wiórki
  • 1 mała cebula czerwona
  • kilka suszonych pomidorów


  WYKONANIE:  

Na początku drożdże wymieszać z letnią wodą w temperaturze pokojowej i cukrem. Odstawić na 10 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać mąkę oraz sól i wlać oliwkę. Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Umyć buraki, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku w 200°C, do miękkości.



 Po upieczeniu, buraki wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. 



Moje buraki nie były za duże, ponieważ wyrwałam je prosto z ogródka a one były jeszcze bardzo młode więc i plasterki były małe.

Przygotować marynatę :

W misce połączyć miód oraz ocet balsamiczny, dodać plasterki buraka i listki świeżego tymianku, wymieszać i odstawić do przemacerowania.  



Przygotować sos:

Na łyżce oliwy podsmażyć ząbki czosnku, następnie dodać przecier pomidorowy, cukier, oregano, doprawić solą i pieprzem, całość gotować na wolnym ogniu 15 minut.



Wyrośnięte ciasto uformować w kulkę i rozciągnąć dłońmi na kształt okrągłego placka lub kwadratowej blachy z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.




 Placek posmarować częścią sosu pomidorowego, na nim wyłożyć cienkie plastry cebuli oraz marynowane plastry buraka. Kulkę mozzarelli pokroić w plasterki i ułożyć na nich. Następnie pokroić w wąskie paseczki suszone pomidory i poukładać na pizzy.




Posypać listkami świeżego tymianku.




 Na końcu pizzę obsypać mozzarellą. 




Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. Piec ok. 20-30 minut .
Po upieczeniu pizzę warto posypać rukolą.

Wskazówka:

1. Zamiast sosu pomidorowego można użyć pesto z bazylii lub rukoli.

2. Dodatkowo do nadzienia można dołożyć pomidorki koktajlowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger