Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska to idealna potrawa dla osób lubiących proste, pikantne potrawy. Jest doskonała na obiad na dwa dni. Zupa jest bardzo podobna w składzie do chili con carne i jest tak samo pyszna. W zależności od tego jaką ostrość potraw lubicie, możecie ją doprawiać według własnych upodobań. Zupa meksykańska to wspaniała propozycja na chłodne wieczory, kiedy rozgrzeje nas od środka i nasyci. Podstawą udanej zupy meksykańskiej jest oczywiście dobrej jakości mięso wieprzowo-wołowe.
SKŁADNIKI:
- 3 ząbki czosnku
- średnia czerwona cebula
- średnia żółta cebula
- świeża papryczka chili
- 400 g mięsa mielonego
- 700-900 ml bulionu
- kartonik przecieru pomidorowego
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżki ostrej papryki
- 2 łyżki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
WYKONANIE::
Czosnek siekamy, cebule i papryczkę chili kroimy w kostkę. Podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy na patelnie mięso mielone i podsmażamy do zrumienienia.
Składniki przekładamy do garnka. Garnek stawiamy na średnim ogniu i składniki zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy paprykę pokrojoną w niezbyt małą kostkę i gotujemy kolejne 10 minut.
Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do składników. Całość doprawiamy papryką słodką, ostrą oraz solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz