×

Zupa meksykańska z mięsem mielonym


 Zupa meksykańska z mięsem mielonym


Zupa meksykańska to idealna potrawa dla osób lubiących proste, pikantne potrawy. Jest doskonała na obiad na dwa dni. Zupa jest bardzo podobna w składzie do chili con carne i jest tak samo pyszna. W zależności od tego jaką ostrość potraw lubicie, możecie ją doprawiać według własnych upodobań. Zupa meksykańska to wspaniała propozycja na chłodne wieczory, kiedy rozgrzeje nas od środka i nasyci. Podstawą udanej zupy meksykańskiej jest oczywiście dobrej jakości mięso wieprzowo-wołowe.


  SKŁADNIKI:  

  • 3 ząbki czosnku
  • średnia czerwona cebula
  • średnia żółta cebula
  • świeża papryczka chili
  • 400 g mięsa mielonego
  • 700-900 ml bulionu
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • papryka czerwona
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżki ostrej papryki
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
 



  WYKONANIE::  

Czosnek siekamy, cebule i papryczkę chili kroimy w kostkę. Podsmażamy na małej ilości oleju. Następnie dodajemy na patelnie mięso mielone i podsmażamy do zrumienienia.





 Składniki przekładamy do garnka. Garnek stawiamy na średnim ogniu i składniki zalewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy paprykę pokrojoną w niezbyt małą kostkę i gotujemy kolejne 10 minut.




 Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy. Dodajemy do składników. Całość doprawiamy papryką słodką, ostrą oraz solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger