Gulasz z udźca z marchewką i suszonymi pomidorami.
Gulasz z udźca z marchewką
i suszonymi pomidorami
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką robi się tylko w jednym garnku i to z prostych składników. Może być daniem jednogarnkowym, ale można też go podać z ryżem, kaszą kopytkami czy ziemniakami. Danie jest nie tylko pyszne i aromatyczne, ale jest też łatwe do zrobienia w domu.
SKŁADNIKI :
- 400 g mięsa z udźca indyka
- przyprawy: sól i pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- olej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 250 ml bulionu
- kilka kawałków suszonych pomidorów
- 1/3 szklanki śmietanki 30% z kartonika lub 18% do zup i sosów
- natka pietruszki (opcjonalnie)
WYKONANIE :
Pokroić na większe kawałki mięso (ok. 2 cm)
doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i płatkami chili.
Dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Rozgrzać na patelni olej i wrzucić mięso, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, w sumie przez ok. 5 minut.
Dodać pokrojoną w kosteczkę lub w półplasterki cebulę i smażyć mieszając co chwilę przez ok. 3 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obraną i pokrojone w małą kosteczkę marchewkę i pietruszkę. Mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.
W międzyczasie dodać liść laurowy i ziela angielskie. Wlać bulion i zagotować. Przykryć pokrywą i gotować przez ok. 30 - 35 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojone suszone pomidory,
wlać śmietankę i delikatnie zagotować.
Posypać natką pietruszki (niekoniecznie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz