×

Koncentrat bulionu warzywnego.



Koncentrat bulionu warzywnego


Koncentrat bulionu to obowiązkowa pozycja w każdej kuchni. Zamiast kupować gotowe buliony zawierające glutaminian sodu można zrobić go samemu.
Dzięki gotowemu koncentratowi można szybko przygotować zupę bez gotowania wywaru, można skrócić  czas przygotowywania risotta czy pulpecików itp.
Koncentrat można przygotować według własnego pomysłu, z naturalnymi, samodzielnie dobranymi składnikami.



  SKŁADNIKI :  

  • 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki (opcjonalnie)
  • 200 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
  • 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 100 g pomidora, pokrojonego na kawałki
  • 150 g cukinii, pokrojonej na kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g grzybów świeżych lub suszonych
  • lub 50 g grzybów, mrożonych, uprzednio rozmrożonych
  • 1 liść laurowy, suszony (opcjonalnie)
  • 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych: np. bazylii, szałwii, rozmarynu (tylko liście)
  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
  • 120 g soli gruboziarnistej
  • lub 120 g soli, drobnej
  • 30 g białego wina, wytrawnego
  • lub 30 g wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek



  WYKONANIE :  

Warzywa obrać ze skórek, pokroić na małe kawałki lub poszatkować w blenderze.




Zioła poszatkować na małe kawałki. Do garnka z dużym dnem wlać białe wino lub wodę.
Świeże grzyby pokroić drobno. Dołożyć warzywa, zioła i grzyby. Można dodać też suszone grzyby. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 50 minut. 
Po upływie tego czasu masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Dodać starty parmezan i gotować kolejne 20 minut uważając, by masa się nie przypaliła. W drugiej połowie gotowania ma już tendencje do przywierania do dna naczynia. Wlać oliwę z oliwek.




Dalej gotując na małym ogniu, często mieszać i uważać, żeby się nie przypaliło – szczególnie w początkowym okresie, zanim warzywa puszczą sok. Doprawić solą.
Po ugotowaniu zmiksować. 




Czas miksowania zależny jest od urządzenia, jakie posiadamy. Blenderem Boscha na największych obrotach – turbo max  – miksuję około 2 do trzech minut aż z warzyw postanie gęsta pasta. Szklany słoik wyparzyć i włożyć do niego pastę., zakręcić i włożyć do lodówki.  

Czas przechowywania
Tak przygotowany bulion możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 miesiące, a jeśli chcemy przedłużyć jego trwałość, możemy go zamrozić, używając do tego np. foremek do kostek lodu. W zamrażarce bulion możemy przechowywać do 6 miesięcy. 

Wskazówki:
Lubczyk jest rewelacyjnym dodatkiem do koncentratu. Jeśli nie można kupić świeżego ( i nie mamy zapasu mrożonego w zamrażarce) warto wrzucić łyżeczkę suszonego.


Wskazówki:
Aby uzyskać koncentrat bulionu warzywnego o intensywniejszym smaku grzybowym, należy dodać więcej grzybów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger