Kiełbasa po cygańsku
Kiełbasa po cygańsku
To bardzo proste do zrobienia i niezbyt drogie danie. Idealne do podania na obiad lub ciepłą kolację. Całkiem dobrze sprawdzi się do podania na spotkaniu towarzyskim. Danie można wzbogacić i podać z ryżem lub kaszą.
- 500 g kiełbasy typu śląska
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 150 g korniszonów
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 300 g pieczarek
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- papryka słodka i ostra, sól, pieprz
Cebulę kroimy w piórka lub ćwierć talarki. Papryki kroimy w paski, pieczarki w plastry, a ogóreczki w kostkę. Jeśli mamy ogórki normalnej wielkości, to kroimy je w ćwierć talarki.
Na patelnię gdzie wcześniej smażyła się kiełbasa wrzucamy cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach dokładamy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich cała woda.
Następnie dodajemy paprykę i smażymy aż papryka zmięknie.
Koncentrat mieszamy z octem, ketchupem, cukrem i przyprawami.
Taką mieszankę wlewamy na patelnię. Całość dusimy od czasu do czasu mieszając jeszcze przez około 15 minut.
Na około 5 minut przed końcem wrzucamy ogórki i układamy kiełbasę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz