×

Lawendowe ciasteczka... przepyszne


Lawendowe ciasteczka 


Przepis ten jest idealny dla wszystkich, którzy kochają inhalujący zapach lawendy i lubią eksperymentować w kuchni. U nas zasmakowały wszystkim tak bardzo, że robiłam je 3 razy w sezonie lawendowym. Te bardzo kruche i szybkie w przygotowaniu ciastka zaskakują równowagą smaku i delikatnym aromatem tych drobnych fioletowych kwiatów. Są idealnym prezentem zarówno dla fanów lawendy, jak i dla tych, którzy znają tę roślinę jedynie od strony stosowania jej w kosmetykach. Te pyszne ciasteczka posmakowały nawet mojemu mężowi, który stwierdził, że są świetną przekąską do schrupania przed telewizorem.


  CIASTO:  

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru, plus dodatkowa porcja do obtoczenia ciastek
  • 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suszonych kwiatków lawendy
  • 1 białko jajka do smarowania



  WYKONANIE:  

Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. W naczyniu miksującym utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajko. Wciąż ucierając wsypywać kolejno mąkę, proszek do pieczenia i suszoną lawendę. 

Wskazówka

Pamiętajcie, aby kupując suszoną lawendę, wybrać tę jadalną albo leczniczą, np. taką jak u mnie. Możecie ją kupić w aptekach lub sklepach zielarskich.


Połączyć mikserem na gęste ciasto. Ciasto będzie ciemniejsze niż w zwykłych ciastkach maślanych, a to przez dodatek kwiatków lawendy, które też będą wyraźnie widoczne w wałkowanym placku. 



Gotowe ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat. 



Ciasto wałkować na grubość 4 mm i dowolną foremką (u mnie serduszko) wycinać porcje ciasta.  Układać na blaszce pozostawiając między ciastkami troszkę przerwy, ponieważ ciut urosną.  



Pędzelkiem posmarować białkiem ciastka.



Piec 20 min (180°C)



 lub do momentu, aż ciasteczka będą złotobrązowe, 



następnie odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce. Ciasteczka maślane podawać lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Wskazówka

Ciasteczka są tak pyszne, że zapakowane w foliowe cylafonowe woreczki mogą stać się zaskakująco pysznym i aromatycznym prezencikiem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger