Lawendowe ciasteczka... przepyszne

Lawendowe ciasteczka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru, plus dodatkowa porcja do obtoczenia ciastek
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki suszonych kwiatków lawendy
- 1 białko jajka do smarowania
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. W naczyniu miksującym utrzeć margarynę z cukrem, dodać jajko. Wciąż ucierając wsypywać kolejno mąkę, proszek do pieczenia i suszoną lawendę.
Pamiętajcie, aby kupując suszoną lawendę, wybrać tę jadalną albo leczniczą, np. taką jak u mnie. Możecie ją kupić w aptekach lub sklepach zielarskich.
Połączyć mikserem na gęste ciasto. Ciasto będzie ciemniejsze niż w zwykłych ciastkach maślanych, a to przez dodatek kwiatków lawendy, które też będą wyraźnie widoczne w wałkowanym placku.
Gotowe ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat.
Ciasto wałkować na grubość 4 mm i dowolną foremką (u mnie serduszko) wycinać porcje ciasta. Układać na blaszce pozostawiając między ciastkami troszkę przerwy, ponieważ ciut urosną.
Pędzelkiem posmarować białkiem ciastka.
Piec 20 min (180°C)
lub do momentu, aż ciasteczka będą złotobrązowe,
następnie odstawić do całkowitego ostudzenia na kratce. Ciasteczka maślane podawać lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Wskazówka
Ciasteczka są tak pyszne, że zapakowane w foliowe cylafonowe woreczki mogą stać się zaskakująco pysznym i aromatycznym prezencikiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz