×

Lawendowe lody... pychota



Lawendowe lody... pychota


Lawenda to nie tylko piękny kwiat o przyjemnym aromacie, ale może być także podstawą pysznych lodów.  Takich lodów nie spotkałam jeszcze w żadnej lodziarni, ale nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce. Smak tego deseru jest bardzo świeży i lekki, a co najważniejsze, lody te są bardzo łatwe do wykonania w domu.



  CUKIER LAWENDOWY:  

  • 200 g cukru
  • 3 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

  LODY LAWENDOWE:  

  • ½ olejku waniliowego
  • 600 g mleka, 3,2% tłuszczu
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 140 g miodu, płynnego
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek



  WYKONANIE:  

Cukier lawendowy: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać lawendę i zmielić . Przesypać do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika.

Lody lawendowe:  Do garczka wlać mleko, śmietanę, dodać cukier lawendowy, miód, żółtka i skórkę z cytryny. Wlać olejek waniliowy. Podgrzewać aż się zagotuje cały czas mieszając (temp. 60 stopni) przez ok. 10 minut. Masę przelać do foremek do zamrażania (np. plastikowych lub silikonowych) do wysokości maks. 4 cm. Całkowicie wystudzić, przykryć folią spożywczą, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 10 godz. 

Po tym czasie zamrożoną masę wyjąć z lodówki i pokroić długim, ostrym nożem na kawałki nie większe niż 3 x 3 cm. 



Do blendera z obcją kruszenia lodu wrzucić połowę kawałków, zmiksować a powstałą masę ponownie przełożyć do pojemnika, w którym się mroziła. Tak samo postąpić z pozostałymi kostkami masy. Lody gotowe. W razie potrzeby wstawić je przed podaniem na 15-25 min do zamrażalnika, albo zamrozić i zjeść, kiedy będziemy mieć na nie ochotę. 



Lody lawendowe podawać w miseczkach lub pucharkach. 

Wskazówka
Cukier lawendowy można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku i stosować jako dodatek do słodkich wypieków, lemoniad i deserów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger