Pizza z cukinii na patelni
Pizza z cukinii na patelni
Lubicie pizzę? Po co pytam, pewnie że tak, bo kto jej nie lubi. Jednak ta jest naprawdę wyjątkowa, bo zrobisz ją bez wyrabiania i czekania aż ciasto wyrośnie jak w tej klasycznej. Pyszną pizzę z patelni zrobisz w około 1 godzinę. Jest smaczna, aromatyczna a jej ciasto jest ”lekkie”, pomimo żółtego sera i kilku plasterków wędliny jakie się dodaje. Moim chłopcom tak bardzo smakowała, że zjedli od razu po 2sztuki. A zatem polecam ją bo warta jest spróbowania😀
- 2 szklanki startej cukinii
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- czarny pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oleju
- keczup
- kilka plasterków wędliny np. szynki szwarcwaldzkiej
- 100 g mozzarelli w wiórkach
- 1 duży pomidor
- 1 łyżka suszonej lub siekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki prażonej cebulki
Obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać solą i zostawić dłuższą chwilę aby puściła sok.
Patelnię o średnicy 25 cm przetrzeć olejem. Cukinię mocno odcisnąć, ponieważ jest ona bardzo wodnista i puści sporo soku. Dodać jajka, mąkę, pieprz i rozgnieciony czosnek.
Wszystko wymieszać do dokładnego połączenia się składników.
Wyłożyć ciasto nie za grubo (tak jak na placki ziemniaczane) na rozgrzaną patelnię i wolno smażyć pod przykryciem.
Po około 10 - 20 minutach lub aż wierzch podeschnie zsunąć placek na talerz. Następnie podnosząc patelnię przyłożyć do niej talerz z plackiem i położyć go na niej obróconego tak by usmażyć drugą stronę. Znów smażymy około 10 minut lub troszkę dłużej.
Następnie podpieczoną pizzę posmarować ketchupem,
posypać 1/4 sera, ułożyć pomidora pokrojonego na cieńsze plasterki.
Położyć szynkę, posypać bazylią i resztą sera.
Przykryć pokrywką dosmażyć aż ser się zetnie.
Wskazówka:
Można też wstawić patelnię z pizzą do piekarnika na 10 minut nagrzanego do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz