×

Ketchup pomidorowy


Ketchup pomidorowy


Trwa sezon na pomidory, warto więc sięgnąć po nie i wykorzystać do zrobienia domowego ketchupu pomidorowego. Jest to sos, którego używa się niemal do wszystkich dań, między innymi do pizzy, kanapek, kiełbaski z grilla. Ketchup jest wprost niezastąpiony. Sklepowy jest pełen konserwantów, dlatego gdy pod ręką masz całą masę pomidorów w ogrodzie czy na działce zrób ketchup. Taki domowy smakuje znacznie lepiej niż ten zakupiony w sklepie, a jego przygotowanie jest banalnie proste.







  SKŁADNIKI:  

  • większa cebula
  • 3 kg mięsistych pomidorów
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • większa marchew
  • 8 łyżek octu jabłkowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: 3 łyżki cukru, po płaskiej łyżeczce ostrej papryki i pieprzu, łyżeczka soli



  WYKONANIE:  

Umyć i osuszyć pomidory. Następnie usunąć z nich zieloną szypułkę i każdy z nich pokroić w ćwiartki. Przełożyć je do garnka o pojemności min. 5 litrów. Nie przykrywać garnka pokrywką. Ustawić średnią moc palnika, by pomidory puściły sok. Mieszać pomidory tak, by stosunkowo szybko się rozpadły. Powinno to nastąpić po godzinie. Zawartość garnka przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się skórek i pestek. Umieścić je nad innym garnkiem i porcjami wlewać pomidory. Czynność ta wymaga czasu i cierpliwości. Garnek z sosem ustawić na palniku i gotuj do momentu, aż odparuje ci pół litra wody. Sok powinien mieć konsystencję passaty. Starać się dość często mieszać sos. Takie gotowanie zajmie ci od 30 do 60 minut. Do lekko gotującej się passaty dodać startą marchewkę. 



Zamieszać całość i gotować bez przykrycia. Podczas gotowania passaty z marchewką przygotować czosnek i cebulę. Pokroić je, zeszklić na oliwie na patelni i przełożyć do garnka z marchewką i passatą. Dodać przepołowioną papryczkę chili.  Gotować ketchup bez przykrycia przez 30 minut. Ustawić małą moc palnika. Starać się często mieszać ketchup. Dodać ocet, musztardę i przyprawy. Pamiętać jednak, by przyprawy dodawać stopniowo. Dodać wszystkie składniki i przyprawy i ketchup gotować jeszcze przez około 5 minut. Po tym czasie go wyłączyć. Zblendować ketchup a następnie przelać go do słoików. Zakręcić słoiki od razu i poddać je pasteryzacji.

Przechowywać w chłodnym miejscu lub przełożyć do słoiczków i pasteryzować 10 . Domowy ketchup jest gotowy. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger