×

Kurczak curry z fasolką szparagową


Kurczak curry z fasolką szparagową


Wyśmienity kurczak z fasolką szparagową, który jest banalnie prosty w przygotowaniu i w do datku pyszny w smaku. Najlepiej smakuje z ryżem lub z makaronem. To takie danie na szybko do którego chętnie wracamy, kiedy jest sezon na fasolkę szparagową. My wysiewamy ją co roku w naszym ogrodzie, więc mamy jej pod dostatkiem.



  SKŁADNIKI:  

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 450 g fasolki szparagowej
  • 2 papryki, czerwona, żółta
  • Olej do smażenia
  • 150 ml śmietany 30%
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • 1 łyżka kurkumy


  WYKONANIE:  

Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki pokroić w kostkę. Doprawić przyprawą curry oraz solą. Cebulę, czosnek, imbir obrać. 



Cebulę pokroić w ćwierć talarki, imbir pokroić drobno lub zetrzeć na tarce a czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa smażyć na rozgrzanym oleju do zeszklenia cebuli. Do warzyw dodać mięso.



Smażyć około 15 minut. 



Po tym czasie dodać fasolkę szparagową oraz papryką, którą wcześnie umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w wąskie paseczki. 



Podlać szklanką wody. Gotować aż fasolka będzie miękka. 



W razie potrzeby dosolić. Na koniec wlać śmietankę i zagotować. Można posypać posiekaną natką pietruszki. 



Podawać z ryżem lub z makaronem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger