Nalewka lawendowa do herbatki
Nalewka lawendowa do herbatki
- 7 łyżek kwiatów lawendy suszonej
- 1 litr wódki 40%
- 400 g miodu naturalnego, np. lipowego
- 3 duże cytryny
- 1 pomarańcza
- 4 goździki
- 3 szczypty imbiru
Na dnie szklanego słoja układamy pocięte cytryny i pomarańczę, które wcześniej obraliśmy ze skórki (niektórzy radzą sparzyć je przed obieraniem).
Owoce lekko uciskamy, aby wypuściły trochę soku po czym wsypujemy kwiaty suszonej lawendy, goździki i imbir.
Wszystko zalewamy alkoholem.
Słoik odkładamy w ciemne miejsce – możemy nim od czasu do czasu potrząsnąć, aby składniki lepiej się wymieszały.
Po dwóch tygodniach dodajemy miodu i odstawiamy na jeszcze jeden tydzień. Po tym czasie przelewamy płyn przez gazę i filtrujemy, a następnie wlewamy do butelek i odstawiamy nalewkę do leżakowania.
Nalewka z lawendy nadaję się do picia już po miesiącu od zaczęcia leżakowania, choć jak to z nalewkami bywa – im dłużej tym lepiej. Przyjęło się, że jest najlepsza po około jednym roku. Gotowy trunek powinien mieć ciemno-żółtą barwę!
Lawenda należy do bardzo pożytecznych roślin. Najbardziej znana jest lawenda wąskolistna (łac. Lavandula angustifolia), którą spotyka się pod nazwami lawenda wonna czy też lawenda bławatek. Surowcami zielarskimi z niej pozyskiwanymi są olejek eteryczny, kwiaty i ziele.
Zbiór jej kwiatów przeprowadza się kilkakrotnie – najczęściej w drugiej połowie lipca i w sierpniu. Należy to robić o poranku lub późniejszym popołudniem, aby ostre słońce nie powodowało zbyt mocnego parowania olejku eterycznego z ciętej przez nas rośliny.
napięcie mięśni,
skurcze mięśni
czy wzdęcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz