×

Tarta z mascarpone i malinami


Tarta z mascarpone i malinami

Tarta z mascarpone to świetna, letnia propozycja na deser. Bardzo maślane i kruche ciasto przykryte pysznym kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone z dodatkiem pysznych, świeżych owoców sezonowych. Zasmakuje każdemu.
Ciasto kruche można wykonać nawet 1-2 dni wcześniej, przechowywać w lodówce i  upiec w dniu, w którym chcemy napełnić je kremem.  



  CIASTO KRUCHE:  

  • 150 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 400 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki zimnej wody

  KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:  

  • Mascarpone 250 g
  • Śmietana 30 proc. (zimna) 250 ml
  • Biała czekolada (tabliczka) 100 g
  • Maliny 250 g

  DO DEKORACJI:  

  • Maliny 250 g
  • listki melisy lub mięty

Wskazówka:

Do ciasta można pasują również inne owoce, takie jak borówki czy truskawki.




  WYKONANIE:  

Mąkę przesiać do do naczynia miksującego, wsypać 75 g cukru pudru, 300 g mąki, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, dodać 175 g masła, 2 żółtka i 2 łyżki wody, wymieszać przy pomocy robota planetarnego. Całość zagnieść, a następnie uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. 45 min. Okrągłą formę o średnicy ....  posmarować masłem i wysypać bułką tartą. 



Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę podnosząc wyżej boki.



 Nożem odciąć wystające ponad formę ciasto. Spód podziurkować widelcem. 



Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w temperaturze 170-180 stopni C lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.

Wskazówka:

Na spód ciasta wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).



Czekoladę połamać na kostki, włożyć do miseczki, wlać 3 łyżki kremówki. Miskę wstawić do rondelka z wodą i podgrzewać, żeby roztopić czekoladę. 




Maliny opłukać i osuszyć. Mascarpone ubić z pozostałą kremówką. 




Dodać lekko przestudzoną płynną czekoladę, dokładnie ubijać, aż masa będzie miała konsystencję gęstego kremu. 





Schłodzić krem przez 15-20 minut, przełożyć na kruchy spód. Ładnie wyrównać powierzchnię.





Ciasto udekoruj owocami i listkami melisy lub mięty.



Wskazówka:

Tarta z mascarpone, białą czekoladą i borówkami to kaloryczny deser. W wersji lżejszej możemy przygotować krem z naturalnego jogurtu posłodzonego miodem i wymieszanego z łyżeczką żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger