Tarta z mascarpone i malinami
Tarta z mascarpone i malinami
Ciasto kruche można wykonać nawet 1-2 dni wcześniej, przechowywać w lodówce i upiec w dniu, w którym chcemy napełnić je kremem.
- 150 g cukru
- 600 g mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 400 g masła, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 4 łyżki zimnej wody
Mąkę przesiać do do naczynia miksującego, wsypać 75 g cukru pudru, 300 g mąki, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, dodać 175 g masła, 2 żółtka i 2 łyżki wody, wymieszać przy pomocy robota planetarnego. Całość zagnieść, a następnie uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. 45 min. Okrągłą formę o średnicy .... posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim formę podnosząc wyżej boki.
Nożem odciąć wystające ponad formę ciasto. Spód podziurkować widelcem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w temperaturze 170-180 stopni C lub na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Wskazówka:
Na spód ciasta wysypać obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia).
Wskazówka:
Tarta z mascarpone, białą czekoladą i borówkami to kaloryczny deser. W wersji lżejszej możemy przygotować krem z naturalnego jogurtu posłodzonego miodem i wymieszanego z łyżeczką żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz