×

Czeko-cukinia



Czeko-cukinia


 To całkiem przypadkowy przepis. Spisałam go na szybko na szpitalnym holu. ymczasem postanowiłam wykorzystać nadmiar cukinii i tym razem przygotować ją nie, jak zwykle,  na ostro, nie w leczo, plackach czy w postaci faszerowanej, ale właśnie w takim czekoladowym dżemie na wzór tego śliwkowego. Tu niestety trzeba rzecz dosłodzić, ja na 2 kg. cukinii dałam 0,5 kg namoczonych wcześniej daktyli.


  SKŁADNIKI:  

  • 1kg obranej cukinii 
  • 150g cukru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady 
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego




  WYKONANIE:  

Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki. 





Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka lub na patelnię.




Ja ułatwiłam sobie pracę i cukinie pokroiłam w dużą kostkę a następnie rozdrobniłam ją w termomixie. Wybierając produkt do rozdrobnienia ja posłużyłam się marchewką.





 Dodać cukier i wymieszać. 




Gotować na na małym ogniu, mieszając tak długo aż sok odparuje (ok. 20 minut). Dodać olejek, kakao i połamaną drobno lub startą na tarce czekoladę. 




Mieszać do rozpuszczenia czekolady.




 Całość zbledować. Mimo tego, masa nie będzie idealnie gładka. Gotową czeko-cukinię powkładać do wyparzonych słoiczków. Do garnka wlać gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy słoików i na dno włożyć ściereczkę. Doprowadzić wodę do wrzenia, wstawić słoiczki i pasteryzować (gotować) przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć słoiki i ustawić na ściereczce odwrócone do góry dnem. Słoiki powinny stać w ten sposób co najmniej 24 godziny.




Wskazówka:
Jeżeli chcemy aby konsystencja czeko-cukinii była zwarta i skoncentrowana tak jak na przykład w marmoladzie to możemy dodać do niej żelfixu.

ETYKIETY NA SŁOIKI DO DRUKU ZNAJDZIESZ TUTAJ:
..... ................


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger