Czeko-cukinia
Czeko-cukinia
To całkiem przypadkowy przepis. Spisałam go na szybko na szpitalnym holu. ymczasem postanowiłam wykorzystać nadmiar cukinii i tym razem przygotować ją nie, jak zwykle, na ostro, nie w leczo, plackach czy w postaci faszerowanej, ale właśnie w takim czekoladowym dżemie na wzór tego śliwkowego. Tu niestety trzeba rzecz dosłodzić, ja na 2 kg. cukinii dałam 0,5 kg namoczonych wcześniej daktyli.
SKŁADNIKI:
- 1kg obranej cukinii
- 150g cukru
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
WYKONANIE:
Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć miąższ za pomocą łyżki do lodów lub zwykłej łyżki.
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć do garnka lub na patelnię.
Ja ułatwiłam sobie pracę i cukinie pokroiłam w dużą kostkę a następnie rozdrobniłam ją w termomixie. Wybierając produkt do rozdrobnienia ja posłużyłam się marchewką.
Dodać cukier i wymieszać.
Gotować na na małym ogniu, mieszając tak długo aż sok odparuje (ok. 20 minut). Dodać olejek, kakao i połamaną drobno lub startą na tarce czekoladę.
Mieszać do rozpuszczenia czekolady.
Całość zbledować. Mimo tego, masa nie będzie idealnie gładka. Gotową czeko-cukinię powkładać do wyparzonych słoiczków. Do garnka wlać gorącą wodę tak, aby sięgała do połowy słoików i na dno włożyć ściereczkę. Doprowadzić wodę do wrzenia, wstawić słoiczki i pasteryzować (gotować) przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć słoiki i ustawić na ściereczce odwrócone do góry dnem. Słoiki powinny stać w ten sposób co najmniej 24 godziny.
Jeżeli chcemy aby konsystencja czeko-cukinii była zwarta i skoncentrowana tak jak na przykład w marmoladzie to możemy dodać do niej żelfixu.
ETYKIETY NA SŁOIKI DO DRUKU ZNAJDZIESZ TUTAJ:
..... ................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz