Kurczak w sosie śmietanowym z marchewką i porem
Kurczak w sosie śmietanowym
z marchewką i porem
Łatwe i proste w wykonaniu danie. To potrawa taka rodzima, polska, a warzywa użyte do jej wykonania takie jak por czy marchewka są łatwe do zdobycia, bo znajdują się w każdym sklepie. My wykorzystaliśmy te, które rosną w naszym ogródku. Danie przygotowuje niezwykle szybko i smakuje każdemu.
SKŁADNIKI:
- 2 filety z kurczaka
- 1 por (biała część)
- 2 średnie marchewki
- 200ml śmietanki 30%
- 1 szklanka wody lub bulionu
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła
DO PODANIA:
- ryż, ziemniaki, kasza, makaron
WYKONANIE:
Kurczaka pokroić w niedużą kostkę, pora pokroić w cieńsze plasterki, marchewkę zetrzeć tarce o dużych oczkach w słupski lub w talarki.
Na patelni rozpuścić masło, dodać kurczaka i doprawić go solą oraz pieprzem.
Kiedy kurczak będzie jeszcze surowy dodać marchewkę oraz por.
Całość smażyć do momentu aż warzywa zmiękną. Wlać śmietankę i wodę lub bulion.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Całość dusić przez kilka minut następnie odlać do miseczki chochelkę i wsypać mąkę mocno roztrzepać i rozmieszać, wlać do sosu i całość mieszać do jego zgęstnienia.
Na końcu wsypać pokrojony drobno koperek i wymieszać. Podawać z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz