×

Sernik "Esy-floresy"


Sernik "Esy-floresy"


Kremowy sernik bardzo wilgotny i aromatyczny. Wygląda pysznie i tak też smakuje. Moi bliscy byli nim zachwyceni. To ciasto dwukolorowe, składające się z 2 warstw: waniliowej i kakaowej zabawnie pomieszanymi widelcem. Za oknem zrobiło się chłodno, więc zdecydowałam się na przygotowanie ciasta, które dzięki malinkom kojarzy się z letnimi popołudniami. 
Przygotowanie jest proste, a efekt robi wrażenie!



 SPÓD Z HERBATNIKÓW na tortownicę o średnicy 24 cm:  

  • 250 g dowolnych herbatników (u mnie są to pierniki, które zostały ze świąt)
  • 100 g masła

  MASA SEROWA:  

  • 1kg sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
  • 170 gramów cukru
  • 4 jajka
  • 100g śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao

  POLEWA CZEKOLADOWA:  



  WYKONANIE:  

Wskazówka:
Spód z herbatników idealnie sprawdzi się do sernika pieczonego i sernika na zimno. 

Przygotować spód: 
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze. Możesz je także włożyć do szczelnego worka i pokruszyć wałkiem aż się dobrze pokruszą. Następnie dodaj rozpuszczone masło (lub delikatnie je podgrzej, aby zmiękło i było bardzo plastyczne) i dobrze wymieszaj. 




Wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównaj dłonią lub łyżką podnosząc lekko brzegi do góry. 




Masa serowa: 
Ser twarogowy zmiksować z budyniem w proszku, cukrem, jajkami i śmietaną 18%. 



Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao – wymieszać mikserem. 



Na sam środek blaszki wyścielonej herbatnikami wylewać po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzać tę czynność do wykorzystania wszystkich składników. 



Kiedy zostanie wykorzystane już całe ciasto, przemieszać masę widelcem kręcąc ósemki. 

Wskazówka
Podobnie robi się w serniku zwanym "Zebrą", ale wtedy kiedy już wlejecie całe ciasto na blaszkę tak jak jest to opisane powyżej - NIE MIESZAJCIE GO WIDELCEM - tę czynność pomińcie całkowicie!


Włożyć sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 70 minut. 



Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia. 
Przygotować polewę czekoladową i polać nią ciasto. Podawać po schłodzeniu w lodówce. 
Udekorować dowolnie, u mnie są to maliny, od których krzaki uginają się w naszym ogrodzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger