Sernik "Esy-floresy"
Sernik "Esy-floresy"
Kremowy sernik bardzo wilgotny i aromatyczny. Wygląda pysznie i tak też smakuje. Moi bliscy byli nim zachwyceni. To ciasto dwukolorowe, składające się z 2 warstw: waniliowej i kakaowej zabawnie pomieszanymi widelcem. Za oknem zrobiło się chłodno, więc zdecydowałam się na przygotowanie ciasta, które dzięki malinkom kojarzy się z letnimi popołudniami.
Przygotowanie jest proste, a efekt robi wrażenie!
Przygotowanie jest proste, a efekt robi wrażenie!
SPÓD Z HERBATNIKÓW na tortownicę o średnicy 24 cm:
- 250 g dowolnych herbatników (u mnie są to pierniki, które zostały ze świąt)
- 100 g masła
MASA SEROWA:
- 1kg sera twarogowego (może być z wiaderka)
- budyń śmietankowy
- 3 łyżki cukru
- 170 gramów cukru
- 4 jajka
- 100g śmietany 18%
- 2 łyżki kakao
POLEWA CZEKOLADOWA:
- u mnie z przepisu poniżej:
WYKONANIE:
Wskazówka:
Spód z herbatników idealnie sprawdzi się do sernika pieczonego i sernika na zimno.
Przygotować spód:
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki pokrusz w malakserze. Możesz je także włożyć do szczelnego worka i pokruszyć wałkiem aż się dobrze pokruszą. Następnie dodaj rozpuszczone masło (lub delikatnie je podgrzej, aby zmiękło i było bardzo plastyczne) i dobrze wymieszaj.
Wyłóż na spód tortownicy o średnicy 24 cm i wyrównaj dłonią lub łyżką podnosząc lekko brzegi do góry.
Masa serowa:
Ser twarogowy zmiksować z budyniem w proszku, cukrem, jajkami i śmietaną 18%.
Ser twarogowy zmiksować z budyniem w proszku, cukrem, jajkami i śmietaną 18%.
Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao – wymieszać mikserem.
Na sam środek blaszki wyścielonej herbatnikami wylewać po 2 łyżki masy z dodatkiem kakao, potem po 2 łyżki masy jasnej. Powtarzać tę czynność do wykorzystania wszystkich składników.
Kiedy zostanie wykorzystane już całe ciasto, przemieszać masę widelcem kręcąc ósemki.
Wskazówka
Podobnie robi się w serniku zwanym "Zebrą", ale wtedy kiedy już wlejecie całe ciasto na blaszkę tak jak jest to opisane powyżej - NIE MIESZAJCIE GO WIDELCEM - tę czynność pomińcie całkowicie!
Podobnie robi się w serniku zwanym "Zebrą", ale wtedy kiedy już wlejecie całe ciasto na blaszkę tak jak jest to opisane powyżej - NIE MIESZAJCIE GO WIDELCEM - tę czynność pomińcie całkowicie!
Włożyć sernik do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 70 minut.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do wystudzenia.
Przygotować polewę czekoladową i polać nią ciasto. Podawać po schłodzeniu w lodówce.
Udekorować dowolnie, u mnie są to maliny, od których krzaki uginają się w naszym ogrodzie
Udekorować dowolnie, u mnie są to maliny, od których krzaki uginają się w naszym ogrodzie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz