×

7.09Sok malinowy


Sok malinowy

Domowy sok z malin to pyszny i zdrowy pomysł na maliny świeże lub mrożone. Przepis jest bardzo prosty, a do tego sok malinowy szykuje się naprawdę błyskawicznie. 




  SKŁADNIKI:  

  • 1 kg świeżych malin
  • 400 g cukru - biały lub trzcinowy
  • 1 cytryna - świeżo wyciśnięty sok


  DODATKOWO::  

  • słoiki: 3 sztuki o pojemności 250 ml każdy

 


Świeże maliny delikatnie umyć pod zimną i bieżącą wodą, wrzucić do większego garnka. Wsypać 400 gramów zwykłego cukru. Można zamieszać maliny z cukrem i odstawić na 2-3 godziny, by puściły jak najwięcej soku, a cukier przynajmniej częściowo się rozpuścił. W ten sposób skracasz czas potrzebny na podgrzewanie i gotowanie malin na sok. Można też ugnieść lekko maliny z cukrem przy pomocy drewnianej łyżki, by powstała papka z malin i cukru. Nie trzeba wówczas czekać, aż owoce same puszczą sok. 



Następnie, garnek z malinami i cukrem umieścić na kuchence i ustawić trochę niższą niż średnia moc palnika. Mieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki. Od zagotowania do wyłączania palnika nie powinno minąć więcej niż 10 minut. W tym czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić, a owoce puścić cały sok. Całą zawartość garnka przecedzić do drugiego garnka przez większe i gęste sitko. Sitko musi być na tyle gęste, by nie przepuściło pestek z malin. Rozcieraj bardzo dokładnie pulpę ze skórek i pestek, by cały gęsty sok przelał się do nowego garnka. Polecam na koniec przełożyć pulpę na podwójnie złożoną i czysta gazę i wycisnąć resztę gęstego soku. Do garnka z sokiem z malin wlać teraz sok wyciśnięty z jednej, soczystej cytryny. Cały odcedzony sok z malin z dodatkiem soku z cytryny ponownie zagotować, a następnie jeszcze wrzący przelać do przygotowanych słoiczków i od razu mocno je zakręcić. Zostawić minimum 1 cm wolnej przestrzeni. Słoiki odwrócić do góry dnem i zostawić tak przynajmniej na 2 godziny. Można też słoiki zapasteryzować. Na dnie szerokiego garnka umieścić ściereczkę bawełnianą. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc do małej i pasteryzuj tak słoiki przez około 15 minut (woda nie nie może się mocno gotować, czyli bulgotać). Po wyjęciu słoiki poukładać na ściereczce do góry dnem. Po ostudzeniu (ok.2h) wynieść słoiki do piwnicy.



Wskazówka:

Domowy sok malinowy można rozcieńczać z wodą lub dodawać do herbaty. Sok z malin będzie świetnym dodatkiem do naleśników na słodko oraz wszelkich placków i racuszków. Można stosować go jako dodatek do owocowych deserów w pucharkach, do lodów czy, też serników na zimno. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © Sielskagosia , Blogger